week van de bij
(Beeld: Departement Omgeving)

Week van de Bij 2022: Minder beton, meer bijen!

Van zondag 29 mei tot en met zondag 5 juni 2022 organiseert het Departement Omgeving de negende editie van Week van de Bij. De campagne wil gemeentebesturen, bedrijven en burgers aanmoedigen zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor zowel honingbijen als wilde bijen. Met de slogan ‘Minder beton, meer bijen’ zetten Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, het thema ontharding kracht bij. Planten en bomen zorgen voor meer voedsel voor bijen. De Week van de Bij start op zondag 29 mei 2022 met een bijenfeest in het Netepaleis te Kessel.

Minder beton, meer bijen

Bijen verdienen aandacht in een breder biodiversiteitsverhaal. Ze vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten, maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. Zo leeft 80 procent van de bijen onder de grond. Hoe meer verharde oppervlakten er zijn, hoe meer dakloze bijen. De ambassadeurs van Week van de Bij, Dominique Persoone en Britt van Marsenille, ruilen op de nieuwe affiche beton in voor bijenbloemen. Zij zijn echte bijenhelden!

Maak van je stenen voortuin een bijenoase

Samen kunnen we de bij redden: voedsel en nestgelegenheid zijn de sleutelwoorden. Voedsel in de vorm van stuifmeel en nectar van wilde planten, maar ook van cultuurplanten. Nestplaatsen creëer je door herstel van hun habitat, een doorlatende bodem voor de zandbijen en holle stegels en bijenhotels voor de bovengronds nestelende bijen. Breek dus je voortuin open, maak eilandjes in je terras en laat de natuur weer toe.

Investeer in tuinstraten

Steden en gemeenten kunnen ook ontharden, bijvoorbeeld door te experimenteren met tuinstraten of door het promoten van gevelgroen. Er zijn verschillende mogelijkheden om te gaan voor groenere steden en gemeenten met voedsel voor bijen.

Beknopte agenda

-Van 1 maart tot en met 30 april 2022 kunnen gemeenten zich inschrijven voor de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente via www.vvog.be. Nieuwe kandidaten sturen een mail naar weekvandebij@vlaanderen.be

– Vrijdag 20 mei 2022: Wereldbijendag: geanimeerde bijenfietstocht voor de plaatselijke scholen in Nijlen en Berlaar.

Zondag 29 mei 2022:officiële opening met Bijenfeest in het natuurdomein Het Netepaleis te Kessel.

-Een kalender met alle bijen-evenementen staat op de Facebookpagina van Week van de Bij.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.