Wibra zamelt met app plastic verpakkingen in voor recycling

Discounter Wibra zamelt in 25 Nederlandse winkels plastic verpakkingen in voor recycling. In ruil voor korting kunnen klanten lege plastic verpakkingen – van bij Wibra maar ook uit andere winkels – binnenbrengen. Het pilootproject loopt vier maanden en wordt nadien waarschijnlijk uitgebreid.

Voor elke teruggebrachte verpakking van een product uit de Wibra-winkels krijgt de klant kortingspunten in de Impackt-app. Het pilootproject vindt de komende vier maanden plaats in 25 filialen in Noord- en Zuid-Holland.

Jaarlijks gebruikt de gemiddelde Nederlander 48 kilo aan plastic verpakkingen. De meeste van die verpakkingen worden niet gerecycleerd. Wibra wil daar met deze actie, die begint als pilootproject, verandering in brengen.

Tienduizenden verpakkingen

Consumenten kunnen vanaf september de lege plastic verpakkingen van producten zoals schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten en wasmiddelen terugbrengen naar de winkel. “Klanten kunnen bij ons al hun plastic inleveren”, zegt Bas Duijsens, algemeen directeur van Wibra. “Elk stuk plastic dat we uit het milieu halen is er één. Als een beperkt deel van onze 1,6 miljoen klanten meedoet aan de actie zou dat bij drie plastic verpakkingen per klant al snel betekenen dat we tienduizenden verpakkingen inzamelen tijdens de pilot. Daar worden dan weer andere producten van gemaakt.”

Streepjescode scannen

Wibra start het pilootproject samen met Impackt, dat een app ontwikkelde waarin klanten kunnen bijhouden hoeveel ze hebben teruggebracht. In de 25 filialen waar het initiatief plaatsvindt, staan speciale bakken voor lege plastic verpakkingen. Via de Impackt-app kunnen klanten de streepjescode van het teruggebrachte product en de QR-code op de bakken scannen. In de app zien klanten de CO2-impact van hun bijdrage. Voor elke ingeleverde verpakking krijgt de klant punten. Die kunnen in de app verzilverd worden voor kortingsbonnen op producten bij de Wibra-winkels.

Het ingezamelde materiaal wordt door Wibra zelf vanuit de filialen naar het hoofdkantoor gebracht. Vervolgens gaat het naar het gespecialiseerde bedrijf Obbotec dat het materiaal sorteert en scheidt in drie verschillende stromen, waar weer hoogwaardig plastic van wordt gemaakt.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Klanten worden zowel via online communicatie als posters in de deelnemende winkels gewezen op de mogelijkheid hun plastic verpakkingen voor recycling terug te brengen bij Wibra.

Volgens Duijsens sluit het pilootproject naadloos aan bij het actieve MVO-beleid van Wibra. “In de transitie naar maatschappelijk verantwoord ondernemen zetten we nu een verdere stap. In dit beleid hebben we de laatste jaren al flink gas bijgegeven. Door verschillende maatregelen te nemen in het bedrijf willen we verspilling en vervuiling tegengaan en onze voetafdruk aanzienlijk verkleinen.”

De actie wordt na een succesvolle pilootperiode waarschijnlijk verder uitgerold naar meer winkels van Wibra.  “We gaan de komende periode gebruiken om dit concept verder te verbeteren”, aldus Duijsens.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.