Door menselijke activiteiten zoals overbevissing en vervuiling staat het zeeleven onder zware druk. Uit de laatste update van de rode lijst met bedreigde diersoorten blijkt dat bijna een tiende van alle mariene soorten met uitsterven bedreigd is.
Verschillende keren per jaar publiceert de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) een bijgewerkte versie van de zogeheten rode lijst waarin diersoorten bestempeld worden als ‘kwetsbaar’ of ‘met uitsterven bedreigd’. Afgelopen vrijdag stelde de expertenkoepel de nieuwste lijst voor op de COP15-biodiversiteitsconferentie in Canada.
“Perfecte storm”
Meer dan 1550 van de 17.903 onderzochte zeedieren en -planten worden met uitsterven bedreigd. Illegale visserij en ziektes veroorzaakt door vervuiling en warmere oceaantemperaturen behoren tot de voornaamste bedreigingen voor het zeeleven. Volgens de nieuwe telling treft de klimaatverandering ten minste 41 procent van alle bedreigde mariene soorten.
“De update van de rode lijst van de IUCN onthult een perfecte storm van niet-duurzame menselijke activiteiten die het mariene leven over de hele wereld decimeren”, zei bioloog en IUCN-topman Bruno Oberle bij de persvoorstelling.
Mythisch zeezoogdier bijna verdwenen
De doejong of Indische zeekoe is een van de meest kwetsbare mariene soorten volgens de nieuwe update. In sommige gebieden is het tot de verbeelding sprekende zeezoogdier, waarvan gedacht wordt dat het de bron was voor veel zeemansverhalen over zeemeerminnen, bijna volledig verdwenen.
Een van de belangrijkste oorzaken van hun achteruitgang is het verdwijnen van zeegras, hun voornaamste voedselbron. Dat is volgens de IUCN dan weer een gevolg van olie- en gasexploratie voor de kust van Oost-Afrika, en van chemische verontreiniging door nikkelmijnen in de Stille Oceaan.
30×30
Op de rode lijst van de IUCN staan in totaal 150.388 soorten, inclusief soorten die op het land leven. Daarvan worden er 42.108 met uitsterven bedreigd. Bij het begin van COP15 sprak VN-baas Antonio Guterres nog van een “orgie van vernietiging”.
Sinds dinsdag zijn bijna 5000 afgevaardigden uit 193 landen in Montreal samen om tegen 19 december een wereldwijd verdrag af te sluiten om de natuur te beschermen. Vooral het razendsnelle tempo waarin biodiversiteit en natuurlijke habitats verloren gaan moet dringend gestopt worden. Het speerpunt van de onderhandelingen is “30×30”: een bindend akkoord om tegen 2030 ten minste 30 procent van het land en de oceanen te beschermen.