houtskelet-bouwen

Zelf je houtskeletwoning in elkaar steken: duurzaam en goedkoper

Begeleid zelfbouwen, het is duurzaam en kan bouwheren heel wat geld besparen. Het Limburgse bedrijf Intopia maakte zijn handelsmerk van duurzame houtskeletbouwwoningen en geeft bouwheren de kans om zelf hun woning in elkaar te steken.  

Zaakvoerders Christophe Lucas en Tim Luyten hebben een achtergrond als schrijnwerker. Zo ervaarden ze dat houtskeletwoningen zich uitstekend lenen voor zelfbouw. Tegelijkertijd merkten ze dat mensen wel energiezuiniger willen wonen maar dat het budget vaak een obstakel is. Daarop startten ze als algemeen aannemer in lage-energiewoningen en passiefbouw. De filosofie van Intopia: duurzame en energiezuinige woningen toegankelijker maken voor bouwers en verbouwers.

Handleiding

Met het begeleide zelfbouwen richt Intopia zich tot bouwheren die niet alleen bewust energiezuinig willen bouwen maar daarbij zelf ook de handen uit de mouwen willen steken. Het project wordt uitgetekend via BIM (Building Information Modeling). Een handleiding op maat loodst de bouwheer stap voor stap door het bouwproces.

De begeleide zelfbouwmodules laten mensen vrij in wat ze zelf willen doen dan wel door Intopia willen laten uitvoeren. Het dak neemt Intopia volledig voor zijn rekening. Het inblazen van de isolatie is ook voor Intopia, al kan het wel samen met de bouwheer. Verder kan de bouwheer alles naar believen uitvoeren: van houtskelet en cellenbeton tot leidingspouw en akoestische isolatie. Zelfbouwers hoeven trouwens geen professioneel gereedschap aan te kopen maar kunnen ook daarvoor bij Intopia terecht. Bij problemen is het bedrijf maar een telefoontje verwijderd.

Budget

De bouwheer die de handen uit de mouwen steekt, komt een stuk goedkoper uit. Voor de voorbeeldwoning op de site bespaart hij maar liefst 51.500 euro – hij doet dan wel alles zelf en het duurt langer dan wanneer Intopia de woning zou plaatsen. Een tussenoplossing kan zijn om een deel door Intopia te laten uitvoeren en een deel zelf te doen. Ook dat is goedkoper dan het volledig te laten doen.

Intopia rondt momenteel cohousingproject Tris in Stal (Beringen) af, lezen we bij Gazet van Antwerpen. Dat project bestaat uit elf duurzame houtskeletwoningen die de bewoners zelf in mekaar staken.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.