zonne-energie zonnepanelen

Zomer zorgde voor recordhoeveelheid zonne-energie (en vermeed 29 miljard euro gasimport)

Tussen mei en augustus produceerde de EU een recordhoeveelheid zonne-energie. Het aandeel zonne-energie nam 12 procent van de elektriciteitsproductie voor zijn rekening. Op die manier werd een potentiële invoer van 29 miljard euro aan fossiel gas vermeden.

De warme zomer van dit jaar had ook zijn voordelen: de opgewekte zonne-energie hielp 29 miljard euro aan gasimport te voorkomen. Tot die conclusie kwam Europese energiedenktank Ember na een onderzoek.

Van mei tot augustus produceerde de EU een record van 99,4 Terrawattuur elektriciteit uit zonne-energie. Dat is een stijging van 28 procent ten opzichte van vorige zomer, toen de opgewekte zonne-elektriciteit of 77,7 Terrawattuur bedroeg. Het aandeel zonne-energie neemt nu 12,2 procent van de energiemix in. Ter vergelijking: vorig jaar was dat nog 9,4 procent. Zonne-energie evenaarde deze zomer het aandeel van elektriciteit uit wind (11,7 procent) en waterkracht (11 procent). Het benaderde ook stilaan het aandeel van steenkool – dat goed is voor 16,5 procent.

Als zonne-energie de afgelopen vier maanden niet zo succesvol was gebleken, had de EU 20 kubieke kilometer fossiel gas moeten kopen. Dat zou neerkomen op 29 miljard euro. Die kosten zijn nu dus vermeden.

Recordcijfers

In 18 van de 27 EU-landen sneuvelden de records voor het aandeel zonne-energie. Tien EU-lidstaten haalden in de zomer van 2022 meer dan een tiende van hun elektriciteit uit zonnepanelen. In België landde het aandeel zonne-energie op 12,8 procent, het was de eerste keer dat ons land de grens van 10 procent overschreed.

Het hoogste aandeel was voor Nederland (23 procent), gevolgd door Duitsland (19 procent) en Spanje (17 procent). Dat Nederland als niet-zuiders land zo hoog scoort, is opvallend. De grote toename van het aantal zonnepanelen – 30 procent – die vorig jaar geïnstalleerd werden, verklaart hier het een en ander.

De zomer van 2022 toont hoe belangrijk zonne-energie is in de energiemix van Europa, niet alleen qua klimaatdoelstellingen maar ook door de gascrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Volgens Ember moet de EU zonne-energie nog toegankelijker maken tegen 2030.

Pawel Czyzak, data analyst bij Ember: “Het is duidelijk dat we zoveel mogelijk zonne-energie nodig hebben. Het EU-Parlement heeft de perfecte kans om het ons te geven door de doelstelling van 45% hernieuwbare energie goed te keuren en Europa op weg te zetten naar 600 GW aan zonnecapaciteit of meer tegen 2030.”


Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.