Zonnepanelen verplicht voor grootverbruikers van elektriciteit

Vanaf 30 juni 2025 zijn zonnepanelen verplicht op gebouwen waar de elektriciteitsafname hoger is dan 1000 megawattuur per jaar. Voor overheidsgebouwen ligt de drempel op 250 megawattuur per jaar. De Vlaamse Regering keurde het voorstel definitief goed.

De Vlaamse regering koos ervoor om na jarenlange financiële aanmoediging, de achterblijvende eigenaars van gebouwen met een grote elektriciteitsafname te verplichten om zonnepanelen te plaatsen.

Tegen 30 juni 2025 moeten afnamepunten met een elektriciteitsafname van meer dan 1000 megawattuur (1000 MWh) per jaar, een deel van hun elektriciteit opwekken met zonnepanelen. Het is mogelijk dat er meerdere gebouwen aangesloten zijn op een afnamepunt. 1000 megawattuur per jaar komt overeen met het verbruik van ruim 250 gezinnen.

lees ook

Zonne-energie groeit in recordtempo

Minstens 10% van het dak

“Als 10 procent van het dakoppervlak van de grote elektriciteitsverbruikers met zonnepanelen bedekt wordt, kan de opgewekte stroom meteen ter plaatse verbruikt worden en daalt de energiefactuur. 70 procent van de ruim 2500 grootverbruikers in Vlaanderen kreeg afgelopen jaar een dure energiefactuur voorgeschoteld, maar heeft de overstap naar zonnepanelen nog niet gemaakt. Daarom verplichten we de grootgebruikers om al vanaf 2025 zonnepanelen te installeren op hun daken. Een verplichting die hun portemonnee ongetwijfeld ten goede zal komen”, aldus Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

Op gebouwen in Vlaanderen die verbonden zijn met een EAN-afnamepunt waar in 2021 of later de jaarlijkse elektriciteitsafname de drempelwaarde overschrijdt, moet tegen 30 juni 2025 een basis-zonnepaneleninstallatie aanwezig zijn die minstens 10 procent van de totale horizontale dakoppervlakte beslaat. De eigenaar van het gebouw moet de basisinstallatie ook gradueel uitbreiden: in 2030 moet minstens 15 procent en in 2035 minstens 20 procent van het dak van zonnepanelen voorzien zijn.

lees ook

Frankrijk verplicht zonnepanelen op buitenparkings vanaf 80 plaatsen

Strenger voor overheden

Omdat overheden een voorbeeldrol opnemen, moeten hun gebouwen al bij een elektriciteitsafname van meer dan 250 megawattuur/jaar zonnepanelen hebben. Vanaf 2030 wordt de verplichting verruimd naar gebouwen met een jaarafname van meer dan 100 MWh .

De zonnepanelen kunnen behalve op het dak ook geplaatst worden op carports, fietsenstallingen of bermen. Ook drijvende zonnepanelen op het water zijn mogelijk. Eigenaars mogen onder bepaalde voorwaarden ook zonnepanelen plaatsen op een andere eigendom, een windturbine of een warmte-krachtinstallatie (WKK) op biomassa of biogas plaatsen, of participeren in een nieuwe groenestroominstallatie.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.