Hydrogen,Factory,Concept.,Hydrogen,Production,From,Renewable,Energy,Sources

België en Oman schakelen versnelling hoger in samenwerking rond waterstof

België en Oman hebben een intentieovereenkomst ondertekend om nog meer samen te werken rond groene waterstof. Daardoor krijgen de al bestaande samenwerkingsplannen een extra boost.

Oman heeft zon en wind op overschot en dus veel mogelijkheden om met hernieuwbare energie waterstof te maken. Net daarom zet de oliestaat volop in op de productie van groene waterstof. België speelt dan weer een voortrekkersrol in Europa wat betreft de groene energiebron. Daarbij zijn de centrale liggen en sterk uitgebouwde vervoersinfrastructuur absolute troeven, weet persbureau Belga. Het is niet vreemd dat beide landen elkaar vonden in de plannen.

Intentieovereenkomst

Vorig jaar bracht een koninklijke missie een bezoek aan Oman, met de samenwerking tussen beide landen rond groene waterstof als focus. Vandaag bracht een officiële delegatie uit Oman een bezoek aan ons land. De bedoeling is om de samenwerking tussen beide landen te versnellen. In die optiek ondertekenden minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en haar Omaanse collega, Salim Al-Aufi, een intentieovereenkomst.

Tijdens het bezoek ging veel aandacht naar de certificering. Om aan te tonen dat de geproduceerde waterstof weldegelijk groen is, is Europese regelgeving en certificering nodig. “Een robuuste certificering is essentieel om de groene waterstofmarkt van morgen op gang te brengen. Het is van vitaal belang om de groene transitie te versnellen”, zegt minister Van der Straeten aan Belga. Er zal alvast een pilootproject worden opgezet rond certificering.

lees ook

Belgische waterstofwet krijgt groen licht

Belgische inbreng

Het is geen geheim dat Belgische bedrijven inzetten op groene waterstof uit Oman. De maritieme dienstverlener DEME bereikt in 2020 al een overeenkomst met een lokale partner voor de bouw van een groenewaterstoffabriek, in de buurt van de Omaanse havenstad Duqm. De fabriek zal op grote schaal groene waterstof produceren met elektriciteit afkomstig van windmolens en zonnepanelen. De groene waterstof is bestemd voor de markten in Europa en Azië. Om het scheepstransport over lange afstand optimaal te laten verlopen, wordt de groene waterstof eerst omgezet in groene ammoniak.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.