Fevia heeft de Food At Work Ecotrophelia Awards uitgereikt. Met die award daagt de begeleider en ondersteuner van de Belgische voedingsindustrie jongeren uit om zelf de voeding van morgen te ontwikkelen. 15 teams namen deel aan de challenge en stelden hun werk in Technopolis voor aan het kruim van de voedingsindustrie.
“De Belgische voedingsindustrie is niet alleen de lekkerste, maar met meer dan 100.000 jobs ook de grootste industriële werkgever van ons land”, zegt Bart Buysse, CEO van Fevia en voorzitter van de wedstrijd. “We merken dat onze bedrijven op zoek blijven naar gemotiveerde food heroes. Daarom moedigen we jonge talenten aan om te kiezen voor een boeiende job in de voedingsindustrie waar ze met hun creativiteit kunnen bijdragen aan de voeding van morgen.”
Voedingsbedrijven bieden jaarlijks 20.000 vacatures aan, dat zijn er gemiddeld 100 per dag. Tegelijk blijven in de sector dagelijks 3.500 vacatures open staan. “De krapte op de arbeidsmarkt blijft een structurele uitdaging voor bedrijven”, vult voorzitter Anthony Botelberge aan. “Als sector willen wij jongeren laten voelen dat zij in de voedingsindustrie zelf de voeding van morgen mee kunnen vormgeven. Onder andere via deze awards dagen we hen uit om een innovatief en duurzaam product te ontwikkelen, dat in de toekomst misschien in de winkelrekken zal liggen.”
lees ook
Plantaardige voeding als doorgang naar milieubewust tafelen
Trends en winnaars
Vijftien teams namen deel aan de Food At Work Ecotrophelia Awards. Fevia zag in hun ontwikkelingen drie trends naar voor komen. Een eerste vaststelling is dat de jongeren vaak kiezen voor evenwichtige tussendoortjes die ze snel en gemakkelijk ‘on-the-go’ kunnen opeten. Een tweede trend, niet alleen bij jongeren maar in de volledige industrie, is de focus op gezonde producten zoals groenten en fruit. Tot slot willen jongeren voedselverlies tegen gaan door reststromen uit de voedingsindustrie te hergebruiken, zoals oud brood, lelijke groenten of resten van honingraten.
Een vakjury beoordeelde alle projecten en haalde er een team van de Université Catholique de Louvain uit. Met Apéronia maakten de teamleden een biologisch aperitiefduo van dip en crackers op basis van aroniabessen. Die bessen dragen bij tot een goede cardiovasculaire conditie. De tweede prijs ging naar een team van de Thomas More Hogeschool met PROspice. Dat is een smaakvolle en duurzame kruidenmix verrijkt met plantaardige eiwitten.
De producten van de 15 jongerenteams zijn hier raadpleegbaar.