Werkgevers vragen uitstel voor verplichte zonnepanelen

Werkgeversorganisaties, waaronder Voka en enkele sectorfederaties, vragen een jaar uitstel voor de verplichte installatie van zonnepanelen op bedrijfsdaken met een hoog stroomverbruik. De organisaties stellen dat de huidige timing niet haalbaar is voor veel bedrijven en pleiten voor versoepelingen in de regelgeving.

Vanaf 30 juni 2024 moeten bedrijfsgebouwen die jaarlijks meer dan 1.000 megawattuur elektriciteit verbruiken verplicht zonnepanelen plaatsen. Dit is vergelijkbaar met het verbruik van ongeveer 300 gezinnen. Onder de regelgeving, die 2,5 jaar geleden werd aangekondigd door de toenmalige minister van Energie Zuhal Demir, vallen zowel bedrijven als publieke gebouwen zoals scholen en ziekenhuizen, maar voor publieke gebouwen geldt de verplichting al vanaf 250 megawattuur verbruik. Voka schat dat ongeveer 2.500 bedrijven in Vlaanderen aan deze eis moeten voldoen. Bedrijven die niet aan de verplichting voldoen, riskeren een boete van 400 euro per gemiste kilowattpiek.

Werkgeversorganisaties wijzen volgens De Tijd op diverse problemen die de tijdige uitvoering bemoeilijken. Voka en andere sectorfederaties, zoals Fedustria, Agoria en Febeliec, geven aan dat veel bedrijven niet in staat zullen zijn om voor de deadline de vereiste zonne-installaties te realiseren. Volgens Voka-woordvoerder Eric Laureys ervaren veel ondernemingen obstakels zoals vergunningsvereisten en dure bouwkundige aanpassingen, zoals dakverstevigingen die nodig zijn om de zonnepanelen te ondersteunen. Daarnaast lopen bepaalde industrieën tegen unieke problemen aan.

lees ook

Zonnepanelen in een stopcontact steken mag binnenkort op Belgische netten

Zo melden sommige chemische bedrijven dat ze simpelweg geen daken hebben om zonnepanelen op te plaatsen, en bedrijven met specifieke infrastructuren kampen met verhoogde onderhoudskosten door bijvoorbeeld stofafzetting op de panelen.

Alternatieven en versoepelingen gevraagd

Naast uitstel pleiten de werkgevers voor meer flexibiliteit en alternatieven in de regelgeving. De organisaties stellen dat bedrijven die al geïnvesteerd hebben in andere duurzame energieoplossingen, zoals geothermie of warmtekrachtinstallaties, ook zouden moeten worden vrijgesteld van de PV-verplichting. Ze vragen eveneens om pragmatischere handhaving, zoals uitzonderingen voor bedrijven die aantoonbaar inspanningen leveren om te voldoen aan de eisen.

Na overleg tussen werkgeversorganisaties en de nieuwe Vlaamse minister van Energie Melissa Depraetere, blijkt dat de minister bereid is om een flexibeler handhavingskader te overwegen. Zo zullen bedrijven die tijdig hebben geïnvesteerd in een zonnepanelenbestelling of die stappen hebben ondernomen om het elektriciteitsnet te versterken, worden vrijgesteld van boetes. Daarnaast zullen ook alternatieve investeringen in hernieuwbare energie erkend worden in Vlaanderen, wat sommige bedrijven een optie biedt om toch aan de duurzame verplichtingen te voldoen zonder de strikte zonnepanelenplicht.

lees ook

‘Groene technologieën (behalve zonnepanelen) lopen hopeloos achter’

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.