Het Limburgse bedrijf B4Plastics wist een bioplastic te ontwikkelen met gelijkaardige kwaliteiten als vele bestaande polyesters en polyamiden, maar dat recycleerbaar én biologisch afbreekbaar is. Het bedrijf mag zich daarom een jaar lang een Cleantech Hero Materialen noemen.
De wedstrijd voor de Cleantech Hero Materialen is een initiatief van Cleantech Flanders. Dat fungeert als katalysator voor innovatie en implementatie van cleantech in de samenleving. De jury beoordeelde de kandidaten op verschillende criteria, onder andere de relevantie van hun innovaties, hun technology readiness level (TRL), de impact in Vlaanderen en de internationale ambities van het bedrijf, de mate waarin het bedrijf als ambassadeur voor de Vlaamse cleantech kan optreden en de implementatie van de SDG’s.
Grote potentiële impact
Na een eerste selectie bleven drie finalisten over: Resus, Inopsys en B4Plastics. Het werd een nek-aan-nek-race, waarbij B4PLastics uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam. De jury vernoemde het feit dat de ontwikkelde biodegradeerbare polyamides en polyesters tegemoetkomen aan een reëel duurzaamheidsvraagstuk en dat er een groeiende vraag is naar bio-afbreekbare plastics. Het gaat bovendien duidelijk om een innovatieve en schone technologie met een grote potentiële impact in Vlaanderen en daarbuiten. De jury waardeerde ook de doorgedreven engineering van materialen.
Groenafval als basis
B4Plastics is gevestigd in het Limburgse Lanklaar en is een van de snelst groeiende bioplastic-bedrijven ter wereld. Het bedrijf bouwt uit groenafval polymeren op die biologisch afbreekbaar en/of recycleerbaar zijn. Het groenafval wordt lokaal verzameld en verwerkt.
Met Fortran brengt het bedrijf het sterkste polymeermateriaal ter wereld op de markt dat afbreekbaar is in natuurlijke habitats. Het wordt gebruikt in allerlei toepassingen, van technisch textiel tot trimdraden. Het succes van deze nieuwe technologie ligt aan de basis van de eerste specialty bioplastics productiehub ter wereld.
Het bedrijf heeft nog andere plannen. Zo wil het een Biomaterials Excellence Center realiseren, een georganiseerde innovatiemachine die de nieuwe kunststofindustrie de komende decennia vanuit Vlaanderen blijft voeden.