Deloitte bos
Deloitte Forest Zaventem (foto Forest Fwd)

Bedrijven investeren steeds vaker in Vlaamse natuur

Steeds meer bedrijven investeren, vrijwillig, in natuurprojecten. Zo krijgt Vlaanderen er dit plantseizoen ongeveer 65 hectare bos bij. Dat komt overeen met de oppervlakte van 90 voetbalvelden. Forest Fwd komt met de cijfers naar buiten in de aanloop naar de klimaattop COP28 in Dubai. “Veel bedrijven investeren in lokale natuur, vlakbij hun medewerkers of klanten, zonder dat ze daartoe worden verplicht”, aldus Dajo Hermans.

Het plantseizoen voor bedrijfsbossen startte dit jaar op 10 november met de aanplant van een IFF Bos in Brugge. Niet alleen natuurliefhebbers starten dan met het aanplanten van nieuwe bossen, ook bedrijven doen dat steeds vaker in Vlaanderen. Dat stelt Forest Fwd vast. Het bedrijf specialiseerde zich drie jaar geleden in de aanleg en het beheer van bedrijfsbossen en -natuur in België. Op basis van een marktanalyse zal dit plantseizoen ongeveer 65 ha bos vrijwillig door bedrijven worden gerealiseerd.

Maatschappelijke problemen slim aanpakken

Dat bedrijven vrijwillig kiezen voor investeringen in lokale en publieke natuur, is best opmerkelijk, meent Forest Fwd. “De duurzame inspanningen van bedrijven gaan tegenwoordig verder dan het afvinken van de ESG-lijst”, gaat Hermans verder. “Nog te vaak wordt er gedacht dat ze dit enkel doen om de credits te kunnen opnemen in hun CO2-boekhouding, maar voor lokale bebossing in ons land is dat zelden mogelijk. Zowel grote als kleine bedrijven bebossen vrijwillig omdat men vanuit de bedrijfstop een maatschappelijk engagement wil aangaan.”

“Ze doen dit dikwijls naast het verduurzamen van hun eigen processen”, vult Frank Missoul aan. “Uiteraard zit er ook een win in voor die bedrijven: jonge mensen willen bijvoorbeeld steeds meer voor een werkgever werken die lokaal duurzaam investeert. Daarnaast doet meer groen ook meer verkopen, waar op zich niets mis mee is. Integendeel, het is via de noden en wensen van ondernemers dat we maatschappelijke uitdagingen slim kunnen aanpakken.” Het valt op dat veel van die bedrijven bij voorkeur in stedelijk gebied natuur creëren in plaats van op de boerenbuiten. Stadsbossen schieten als paddenstoelen uit de grond in de Vlaamse rand op een boogscheut van Brussel, in Gent, vlakbij Antwerpen en bijvoorbeeld in Brugge. 

lees ook

ALD Automotive en Forest Fwd planten bedrijfsbos van 1.850 bomen in Brusselse Rand

Klimaatconferentie

Door in volle woonbuurt bomen te planten, looppistes aan te leggen, picknickbanken te plaatsen of speelnatuur te voorzien investeren de bedrijven in het leefbaarder, gezonder en aangenamer maken van de buurt waar hun medewerkers en klanten wonen. “Elke euro die een bedrijf vrijwillig in natuur investeert brengt de maatschappij tien euro op”, aldus Missoul. “Dat is bijzonder sterk, maar we waken erover dat de investering ook loont voor de bedrijven die het initiatief nemen. Terwijl men op de zoveelste Klimaatconferentie vooral discussieert, zien we dat heel wat bedrijven in actie zijn geschoten. We moeten niet naïef zijn en denken dat daarbij het probleem ​opgelost is, maar het toont wel de goodwill vanuit het bedrijfsleven en dus een positieve evolutie.” 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.