Biotrop_Crops_overname_biobest

Biobest legt half miljard euro neer voor overname Braziliaanse Biotrop

Het Kempense Biobest, specialist in biologische gewasbescherming, neemt haar Braziliaanse concurrent Biotrop over. Met de deal is een half miljard euro gemoeid en wordt grotendeels gefinancieerd door een kapitaalverhoging.

Biobest zal 85 procent van de aandelen overnemen. Naar alle verwachting zal de overname eind dit jaar rond zijn. Het Kempense bedrijf zal de resterende 15 procent na een transitieperiode van drie jaar overnemen. Deze transactie stelt Biobest in staat een belangrijke positie te verwerven in Zuid-Amerika. Tegelijk kan de groep starten met de transformatie van specialist in biologische bestrijding en bestuiving in de tuinbouwsector naar een grote biologicals speler in de agrarische sector, op het gebied van biologische bestrijding, inoculatiemiddelen, biostimulanten en bestuivingsmiddelen in zowel de tuinbouw als de landbouw.

Organische groei

“Deze transactie markeert een mijlpaal voor Biobest, waarmee wordt voortgebouwd op een succesvolle M&A-strategie als aanvulling op een gezonde organische groei”, zegt Jean-Marc Vandoorne, CEO van Biobest. “Met een jaarlijkse groei van 43 procent door een ondersteunend regelgevend klimaat dat is afgestemd op de vraag naar biologicals, groeit geen enkele andere markt zo hard als die in Brazilië (geschatte waarde 1 miljard euro). Biotrop heeft een toonaangevende positie in die markt. De sterke punten zijn onder andere interessante nieuwe patenten op basis van uitgebreide R&D, een hoogwaardige schaalbare productie en een sterke multi-channel commerciële strategie.”

lees ook

Biobest uit Westerlo uitgegroeid tot wereldspeler van 1 miljard euro

“Er zijn enorm veel kansen voor synergieën op meerdere niveaus. Zo verbreedt de transactie ons toepassingsgebied van de tuinbouwsector naar de agrisector, inclusief belangrijke akkergewassen, en van biologische bestrijding naar biologicals, met onder andere inoculanten en biostimulanten. We laten hiermee zien dat het mogelijk is om een grote speler te worden in de agrarische sector op het gebied van gewasbescherming en gewasvoeding, met blijvende focus op het biologische. In een wereld die dringend een omschakeling moet maken naar een duurzamere manier van telen met minder chemische bestrijdingsmiddelen, is dit een benijdenswaardige positie, waarin bestaande en nieuwe aandeelhouders van Biobest graag zullen willen investeren”, besluit CEO Vandoorne.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.