Bumbelbee,Resting,On,A,Flower,Leaf

Biobest wil Amerikaanse BioWorks overnemen

Biobest, wereldspeler in biologische bestrijding en bestuiving, heeft een niet-bindende intentieverklaring ondertekend voor de overname van het Amerikaanse BioWorks. Met de voorgenomen overname breidt Biobest Group haar assortiment op het gebied van biopesticiden versneld uit

Biobest maakt gebruik van BioWorks’ innovatieve portfolio van biopesticiden voor ziekte- en plaagbestrijding. Ook is haar expertise op het gebied van productontwikkeling, marketing en logistiek welkom voor het bedrijf uit Westerlo. Bioworks blijft gefocust op de tuinbouwmarkt en een aantal specifieke agrarische markten. Als lid van Biobest Group zal BioWorks na de voorgenomen overname haar assortiment van biopesticiden voor telers uitbreiden. Daardoor kan het bedrijf nog beter bijdragen aan het verminderen van de afhankelijkheid van chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Strategische prioriteit

Biobest is uitgegroeid tot een wereldspeler, met een waarde van 1 miljard euro. Het bedrijf bestrijdt schadelijke insecten en ziektes bij gewassen via onder andere hommels. De overname van het Amerikaanse BioWorks hoeft niemand te verbazen. “”Biopesticiden zijn wereldwijd een strategische prioriteit voor ons. BioWorks heeft een sterk assortiment producten waar telers om vragen,” aldus Jean-Marc Vandoorne, CEO van Biobest. “Wanneer de voorgenomen overname is afgerond, blijft BioWorks de distributiekanalen die het in de afgelopen 30 jaar ontwikkelde actief bedienen.”

“Tegelijkertijd zal BioWorks nieuwe en unieke biopesticiden toevoegen aan haar assortiment, zodat telers gebruik kunnen maken van een groter aantal biologische bestrijdingsoplossingen. BioWorks zal onafhankelijk opereren van de Biobest-activiteiten op het gebied van nuttige insecten en bestuiving en van de Noord-Amerikaanse dochterondernemingen van Biobest.” Het hoofdkantoor van BioWorks, in Victor (NY), zal dienen als productie- en marketingcentrum van biopesticiden voor de hele organisatie. Daarnaast heeft het een locatie in Las Vegas die extra leveringsmogelijkheden biedt aan telers en distributeurs in het westen van de VS.

Duurzame gewasbescherming

De nakende samenwerking doet ook bij BioWorks de oogjes blinken. “We zijn enthousiast over onze toekomstige relatie met Biobest Group. Deze zal een positieve verandering betekenen voor de oplossingen en ondersteuning die wij de markt bieden”, geeft Bill Foster, CEO van BioWorks aan. “Onze prioriteit is om één van de belangrijkste aanbieders te zijn van duurzame gewasbescherming in Noord-Amerika.”

lees ook

Beleidsnota Volksgezondheid: pesticiden nefast voor Belgische bijen

De overname is afhankelijk van de afronding van het gebruikelijke boekenonderzoek (due diligence) en het vaststellen van de definitieve koopovereenkomst. Bovendien moeten er nog een aantal stappen gezet worden, zoals de goedkeuring van de Raad van Bestuur van beide ondernemingen en enkele derde partijen. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.