visnetten

BMW gaat visnetten recycleren voor de bekleding van Neue Klasse-wagens

BMW Group gaat vanaf 2025 gerecycleerde visnetten gebruiken in de decoratieve afwerking van zijn Neue Klasse-modellen Een innovatieve recycleermethode transformeert de netten in een kunststofrecyclaat. Van dat recyclaat kunnen nu voor het eerst decoratieve elementen gemaakt worden.

De BMW Group recycleert de visnetten in samenwerking met het Deense bedrijf Plastix. De netten worden op soort gesorteerd en vervolgens verwerkt tot een kunststofrecyclaat. Dat recyclaat kan nu voor het eerst worden toegepast in het spuitgietproces. Op die manier worden decoratieve elementen geproduceerd voor het exterieur en interieur van de Neue Klasse-modellen.

Volledig recycleren

“Recyclaten hebben een veel lagere CO2-uitstoot bij de productie. Daardoor verlaagt de CO2-voetafdruk. Ons doel blijft uiteindelijk om alle producten volledig te recycleren”, zegt Roberto Rossetti, Head of Vehicle Lifecycle and Product Sustainability van BMW Group. “Qua materialen focussen we sterk op duurzaamheid. We doen onderzoek in onze eigen laboratoria, werken samen met start-ups en praten met vertegenwoordigers binnen de recyclingindustrie.”

De Neue Klasse-modellen zullen vanaf 2025 uitgerust worden met kunststof bekledingsdelen waarvan de grondstof voor 30 procent uit zeeplastic bestaat. De ecologische voetafdruk ligt daarmee een kwart lager dan de voetafdruk van conventioneel geproduceerde componenten.

Even goed als conventioneel nylon

BMW gebruikt vandaag al gerecycleerde visnetten voor de stoffen van de hemelbekleding en vloermatten, onder meer in de BMW i3, BMW iX. Daniela Bohlinger, Head of Sustainability BMW Group Design: “Het was belangrijk voor ons dat we een gerecycleerd materiaal konden gebruiken als basis voor deze producten.” Ze voegt er nog aan toe dat het Econyl-nylon dat BMW recycleert uit visnetten en ander nylonafval over een kleurenpalet beschikt waar ontwerpers goed mee aan de slag kunnen.

De netten worden grondig gereinigd en vervolgens afgebroken tot hun chemische componenten. Het Econyl-nylon dat uit dat proces voortvloeit, heeft exact dezelfde samenstelling als op petroleum gebaseerd nylon. Nog een voordeel van Econyl is dat het na gebruik opnieuw gerecycleerd kan worden, wat het een volledig circulaire grondstof maakt

Werken volgens de principes van de circulaire economie is ook een van de zes pijlers van het duurzaamheidsbeleid van de groep. De andere vijf pijlers: elektrificatie, digitaliseren van de productie, vergroenen van de waardeketen, maatschappelijke verantwoordelijkheid en opleiding van het personeel.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.