BOLT_WEEK VAN EIGEN KWEEK
foto: Illias Teirlinck

Bolt zet (festival)zomer op streekstroom

Energieplatform Bolt, dat inzet op lokale en hernieuwbare energie, schakelt opnieuw festivals en evenementen in België over op lokaal opgewekte stroom. Het platform pakt dit jaar uit met een primeur: de grootste mobiele zonnepaneleninstallatie ter wereld. De constructie heeft ongeveer 170m2 aan zonnepanelen, een ingebouwde batterij en vouwt eenvoudig op tot in een container.

Voor het derde jaar op rij zorgt Bolt voor een (festival)zomer op hernieuwbare energie. In 2020 begon het energieplatform met de stroomvoorziening van Camping Belgica, het jaar nadien draaide Werchter Parklife op hernieuwbare energie, aldus het persbericht van Bolt. In de zomer van 2022 sloegen Bolt en Rock Werchter opnieuw de handen in elkaar én nam Bolt de stroomvoorziening op Sfinks Mixed voor zijn rekening. “We gaan telkens een stapje verder en gebruiken onze ervaringen en knowhow om festivals maximaal over te schakelen op groene stroom”, zegt Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt.

grootste mobiele zonnepaneleninstallatie 

“Dit jaar kunnen we aan de hand van de Solar Container nog efficiënter en makkelijker dieselgeneratoren vervangen. In onze zoektocht naar nieuwe, efficiënte oplossingen stootten we op de Container van Marc en zijn familiebedrijf Jans uit Hoeselt. Zij bouwden de grootste mobiele zonnepaneleninstallatie om festivals en evenementen van groene stroom te voorzien. Met een oppervlakte van 170m2 aan zonnepanelen kan de installatie 150 tot 200 kWh per dag – afhankelijk van het weer – aan stroom opleveren. De opgewekte stroom kan eveneens worden opgeslagen in de ingebouwde batterij van 55 kWh.

De Solar Container van Bolt rijdt deze zomer rond om verschillende locaties van lokaal opgewekte stroom te voorzien. Het gaat om Boomtown op de Gentse Feesten, Sfinks Mixed in het Antwerpse, Rock Werchter, Boterhammen inhet Park, Feeërieën en Zuiderbad in Hofstade. Tijdens een eerste proefproject kon de installatie maar liefst twee dagen lang stroom leveren voor de bar, licht en muziek op de Grote Markt in Mechelen.

Pieterjan Verhaeghen (links) en medewerkers tijdens Sfinks 2022. Foto: Thomas Geuens

Out of the box denken cruciaal voor toekomst

“Elk jaar proberen we onze expertise en oplossingen te verbreden, zo komen we telkens een stapje dichter bij een dieselvrije zomer,” stelt Pieterjan Verhaeghen. “Helaas komt 75 procent van de CO2-uitstoot van festivals en evenementen van dieselgeneratoren die backstage stroom opwekken. Bij Bolt zijn we ervan overtuigd dat het anders kan. Door een combinatie aan zonnepanelen, batterijen en netstroom kan je een evenement voor een groot deel van hernieuwbare energie voorzien. Wij kunnen met een aantal festivals alvast het verschil maken, maar om de hele zomer dieselvrij te maken, is er meer actie nodig.”

lees ook

Bolt maakt Rock Werchter, Sfinks Mixed en Boomtown groener

“Daarom een warme oproep aan organisatoren: denk out of the box. Er zijn zoveel oplossingen voor de hand om de omschakeling naar groene stroom te maken. Benader bijvoorbeeld een zonnepaneleninstallateur, er zijn heel wat grote en kleinschalige installaties te huur. Zelf kwamen wij uit bij de Solar Container of bedachten we creatieve zonnepanelenopstellingen. De oplossingen zijn er, we moeten ze alleen veel meer benutten. Ook thuis kan je een verschil maken en 85 procent van je CO2-uitstoot besparen door over te schakelen op streekstroom.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.