AB-zonder ingang

Binnenkort draait Ancienne Belgique op zonnestroom dankzij investeringsplatform van Bolt 

De evenementensector heeft een ontegensprekelijke impact op het milieu. Om daar wat aan te doen, wil AB zonnepanelen installeren op haar dak. In totaal gaat het om 221 panelen, goed voor jaarlijks 81 MWh zonne-energie. De concertzaal slaat voor het project de handen in elkaar met energieplatform Bolt.  

Bolt is het eerste energieplatform voor lokale, groene stroom in België. Die duurzame filosofie trekt het bedrijf door naar andere sectoren, zoals het vergroenen van festivals en evenementen in België. Dat begon in 2020 met de stroomvoorziening van Camping Belgica, het jaar nadien draaide Werchter Parklife op hernieuwbare energie en afgelopen zomer sloegen Bolt en Rock Werchter opnieuw de handen in elkaar en nam Bolt de stroomvoorziening op Sfinks Mixed voor zijn rekening. Dit jaar doen ze er nog een schepje bovenop en start het bedrijf een allereerste crowdlending. Hiermee wil het platform organisaties, zoals Ancienne Belgique, in staat stellen om zelf groene stroom op te wekken. 

41 ton CO2 besparen 

Bolt zorgt voor de hele realisatie van het project: van financiering tot de technische opvolging. Voor het energieplatform is dit het startschot van een breder plan waarin het bedrijven, organisaties en particulieren wil begeleiden in investeringen in hernieuwbare energie. “Ons land moet dringend een inhaalbeweging maken op vlak van eigen groene stroomproductie. Nederland is een goed voorbeeld van hoe dat op korte termijn kan,” stelt Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en CEO van Bolt. “Ancienne Belgique is een monument binnen de Brusselse cultuursector. Als Brussels bedrijf zijn we dan ook trots dat we hen kunnen helpen om de transitie te maken naar lokale, duurzame stroom.” 

Pieterjan Verhaeghen en Tom Bonte op het dak van de AB. Foto: Lien Peters

AB heeft een hart voor muziek en voor de planeet. Al enkele jaren neemt AB 100 procent groene stroom af en nu gaat de muziektempel nog een stapje verder. Verspreid over het volledige dakoppervlak van AB wil ze binnenkort 221 zonnepanelen installeren. Goed voor jaarlijks zo’n 81.000 kWh aan zonne-energie. Die installatie zal een groot deel van het energieverbruik kunnen opvangen. Dat bespaart niet alleen in kosten, maar vermindert ook haar CO2-impact. Jaarlijks betekent dat een besparing van 41 ton CO2, wat gelijk staat aan de uitstoot die 2050 bomen op een jaar tijd zouden neutraliseren. 

crowdlending 

Om het project te laten slagen is in totaal goed 127.000 euro nodig. Die dient voor de aankoop en installatie van de zonnepanelen. Om dat volledige bedrag te kunnen ophalen doet AB beroep op het nieuwe crowdlending-platform van Bolt. Je kan daarbij als particulier een bedrag investeren van 200, 500 of 1.000 euro. Over een periode van 7 jaar betaalt Bolt het volledig geïnvesteerde bedrag terug samen met de winst volgens een vast rendement van 6 procent bruto (of 4,2 procent netto). “Duurzaamheid speelt al jaren een belangrijke rol in al onze beslissingen”, zeg Tom Bonte, algemeent directeur van AB.  

lees ook

Drijvende zonne-energie kan duizenden steden van stroom voorzien 

“Door te investeren in groene energie, kunnen we onze CO2-voetafdruk in de toekomst drastisch verminderen. Onze sector heeft ontegensprekelijk een impact op het milieu en daar zijn wij ons dagelijks van bewust. Dit is voor ons een nieuwe stap richting een duurzamere toekomst van de muziekindustrie. Als investeerder, investeer je niet enkel in duurzame energie, maar ook in de Brusselse cultuursector. Afhankelijk van de grootte van je investering krijg je wat extra’s: een rondleiding in AB, een AB-concertcheque, vip-toegang tot outdoor festivals Boterhammen In Het Park en Feeërieën 2023 en een uitnodiging voor het lanceringsevent, eens de panelen geïnstalleerd zijn. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.