Concept,Of,Energy,Storage,System.,Renewable,Energy,Power,Plants,-

Brugs stadsbestuur zet zich achter batterijpark in Zeebrugge

De Brugse gemeenteraad buigt zich vanavond, maandag 24 april, over een advies voor de omgevingsvergunning voor de aanleg van een batterijpark in Zeebrugge. Dat meldt persagentschap Belga. Het stadsbestuur gaf eind vorige week al een positief advies.

Windmolenparkontwikkelaar Storm NV wil in Zeebrugge een batterijpark installeren en aansluiten op het hoogspanningsstation van Elia. De bedoeling is om energieoverschotten van de windturbines in de buurt op te slaan. Het Brugse stadsbestuur gaf een positief advies omtrent de omgevingsvergunning. Indien de gemeenteraad volgt, dan zal de provincie West-Vlaanderen op haar beurt een beslissing nemen.

60.000 gezinnen

Storm NV heeft plannen om een park van 100 megawatt of 400 megawattuur neer te poten. De batterijen kunnen gedurende vier uur 100 megawatt elektriciteit afgeven. Daarmee voorzien ze tot 60.000 gezinnen van stroom. “Batterijparken zijn belangrijk om het elektriciteitsnet in evenwicht te houden”, legt Franky Demon (CD&V) uit. De Brugse schepen van Ruimtelijke Ordening is uiteraard voorstander van de aanleg van een batterijpark in Zeebrugge.

lees ook

Engie dient aanvraag in voor drie batterijparken

“Zo een park zorgt voor de opslag van elektriciteit op het moment dat windturbines en zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan wij allemaal nodig hebben. Op het moment dat er minder geproduceerd wordt dan we nodig hebben, geeft het batterijpark de opgeslagen elektriciteit weer vrij. Hoe meer windturbines er gebouwd worden, hoe meer zonnepanelen we plaatsen, hoe meer batterijparken we nodig hebben om de vraag en het aanbod in evenwicht te brengen”, besluit Demon.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.