zonnepanelen zonne-energie

Drijvende zonne-energie kan duizenden steden van stroom voorzien 

Duizenden steden over de hele wereld kunnen zichzelf volledig van energie voorzien met zonnepanelen die op waterreservoirs drijven. Bovendien beschermen die de watervoorraden in een opwarmend klimaat, stelt onderzoek in Nature. 

Zonnepanelen die op het water drijven – zogenaamde “floatovoltaics” maken nu maar ongeveer 1 procent van het wereldwijde totaal uit. Toch is het potentieel enorm, stelt de studie: 6.256 steden in 124 landen kunnen in theorie hun volledige elektriciteitsvraag dekken met zonnepanelen als ze nabijgelegen waterreservoirs voor 30 procent bedekken met drijvende panelen. 

Die aanpak vermijdt niet alleen dat grote oppervlakten land ingenomen worden door de panelen, stellen de onderzoekers. Zo daalt de efficiëntie van zonnepanelen aanzienlijk tijdens hittegolven, maar kan het water dan een verkoelend effect hebben. 

Verdamping 

Drijvende panelen hebben nog een bijkomend groot voordeel in een opwarmend klimaat: ze helpen de verdamping van water uit de reservoirs aanzienlijk te verminderen. Samen zouden de panelen het totale waterverbruik van 300 miljoen mensen besparen – zo’n 106 kubieke kilometer per jaar. 

lees ook

Europese productie van wind en zonne-energie overtrof voor het eerst die van aardgas

De studie is vooral een theoretische oefening om het potentieel van de technologie aan te tonen, benadrukken de onderzoekers. In de praktijk zal voor elk waterreservoir beoordeeld moeten worden of en hoeveel zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Met name bij natuurlijke meren kunnen er bijvoorbeeld gevolgen zijn voor het ecosysteem en het zuurstofgehalte in het water. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.