charter drinkbare kleine nete

Charter wil Kleine Nete drinkbaar maken tegen 2050 

De Kleine Nete is een mooie waterloop, maar net zoals veel Vlaamse waterlopen, vervuild en niet geschikt als basis voor drinkbaar water. Een charter, ondertekend door verschillende partners, moet de Kleine Nete tegen 2050 zo gezond maken dat het water ervan drinkbaar is. 

Het charter is afgelopen weekend ondertekend door Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx, gedeputeerde Jan De Haes, verschillende ‘Nete-burgemeesters’, VMM en Natuurpunt. Tegen 2050 moet de Kleine Nete opnieuw een schone en gezonde rivier zijn. Het charter vloeide voort uit een kleinschalig initiatief dat snel uitgroeide tot een evenement waar iedereen in de Kempen bij betrokken was. De waterschaarste van de voorbije zomers drukte iedereen met de neus op de feiten. 

Duurzame in stand houden 

Water is kostbaar en schaars. Daarom is de Kleine Nete zo belangrijk in de Kempen. Al tien jaar wordt er in de regio samengewerkt om de Kleine Nete duurzaam in stand te houden. Zo zal de rivier tussen Kasterlee en Herentals opnieuw in de oude bedding worden herlegd. Die ingreep moet voor extra waterbuffering zorgen. Het charter gaat nog een stap verder. Niet toevallig tijdens de Vlaamse Waterdagen is het engagement aangegaan om de Kleine Nete tegen 2050 drinkbaar te maken. 

Een Drinkbare Kleine Nete kwam totrivir stand in coproductie van de Transitiearena Water, rivier-expert Li An Phoa en het Samenwerkingsverband Kleine Nete. De ondertekening van het charter was het orgelpunt van een tweedaagse wandeltocht langs de Kleine Nete, van Geel tot Grobbendonk. Tijdens de wandeltocht kregen de deelnemers, als inspiratie, de film van Li An Phoa te zien over een Drinkbare Maas.  

lees ook

Technologisch verbeterde River Skimmer 2.0 haalt zwerfvuil uit rivieren

Ambitieus plan 

De provincie Antwerpen heeft water heel bewust hoog op de agenda gezet. “Als het om water gaat, kunnen we niet ambitieus genoeg zijn”, zegt provinciegouverneur Cathy Berx. Tussen de rivier zoals ze nu is en de Drinkbare Kleine Nete waar we ons voor inzetten, ligt echter nog een lange weg. Een weg van bundelen en uiteenlopende expertises, kennis en ervaring. Een weg van afwegen en verzoenen van belangen. Een weg van nieuwe manieren van kijken, verbeelden en begrijpen met het oog op een gedeelde ambitie.” 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.