circulaire economie

Circulaire economie: zes projecten krijgen samen 250.000 euro

Het ING Fonds voor een meer Circulaire Economie, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, selecteerde zes projecten – drie Vlaamse en drie Waalse – die samen 250.000 euro ontvangen. De drie Vlaamse projecten zijn het Mechelse Cilab, het Brugse maatwerkbedrijf Sobo en De Kringwinkel Ateljee die in de Gentse regio actief is.

Het Fonds biedt ondersteuning aan projecten voor opleiding en tewerkstelling in beroepen die het mogelijk maken om de natuurlijke hulpbronnen te behouden binnen een hele waardeketen. Het doel is om via de projecten een doorlopende kringloop van materiaalgebruik te bekomen en mensen socio-professioneel in te schakelen en versterkte samenwerkingen tussen partners te bekomen.

Sinds 2018

Het ING Fonds voor een meer Circulaire Economie werd in het leven geroepen om verenigingen zonder winstoogmerk, de sector van de sociale economie, kleine ondernemingen (beginnende bedrijven, eenpersoonszaken…), individuen, groepen, buurtcomités, scholen en andere onderwijsinstellingen, vormingscentra een hart onder de riem te steken. Het was de vijfde projectoproep van het Fonds.

De 6 geselecteerde organisaties (drie Vlaamse en drie Waalse) krijgen in totaal 250.000 euro. Elk project krijgt een bedrag tussen 25.000 en 50.000 euro. Sinds de oprichting van het ING Fonds voor een meer Circulaire Economie in 2018 kregen 61 projecten steun, voor een totaalbedrag van ruim 1,37 miljoen euro.

Textiel-atelier

Cilab werkte processen uit voor het efficiënt circulair verwerken van textiel. Het deed daarbij beroep op een Syrische vluchteling met kennis die hier is verloren gegaan. Cilab is nu klaar om uit te breiden naar een volwaardig circulair atelier, waarbij drie personen met een achterstand tot de arbeidsmarkt werk zullen vinden. Dankzij partnerschappen met textielmerken zullen duizenden beschadigde of onverkochte kledingstukken verwerkt en herwaardeerd worden om terug als waardevolle producten naar de consument of naar een tweedehandscircuit te vloeien.

Eigen zalmkroket

Maatwerkbedrijf Sobo ontwikkelde een zalmkroket in samenwerking met verschillende partners. De kroket bevat als voornaamste grondstof afsnijdsels van zalm, een nevenstroom van de productie van het visverwerkend bedrijf Mowi dat in de buurt ligt. Zo heeft de vereniging, naast een sociaal restaurant en een cateringservice, haar eigen productieproces. Daarin leren moeilijk inzetbare werkers nieuwe vaardigheden aan om in het reguliere arbeidscircuit aan de slag te gaan. Met de steun van het ING Fonds heeft Sobo de ambitie om de zalmkroket naar een ruim publiek te vermarkten.

Externe geefpunten

Om meer goederen in te zamelen en een tweede leven te geven wil De Kringwinkel Ateljee externe geefpunten installeren op drukke locaties van een aantal partners (bedrijven, organisaties, overheden, scholen…). Op termijn zullen dat er een veertigtal zijn in het Gentse, maar het project kan een voorbeeldfunctie zijn voor andere steden en regio’s.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.