Cogen_WKK_Wegwijzer_2023

COGEN lanceert digitale WKK-Wegwijzer

COGEN Vlaanderen heeft samen met deskundige partners een nieuwe editie uitgebracht van de WKK-Wegwijzer. De nieuwe editie van de gids is voor het eerst digitaal zodat eventuele aanpassingen snel kunnen worden toegevoegd. Het naslagwerk biedt naast algemene informatie over warmtekrachtkoppeling heel wat nuttige informatie.

De nieuwste WWK-Wegwijzer is de negende in een reeks die COGEN Vlaanderen startte in 2003. Warmtekrachtkoppeling (WKK), ook wel cogeneratie genoemd, is een technologie die een belangrijke bijdrage kan leveren in een duurzame energietransitie, aldus de inleiding van de Wegwijzer. Door cogeneratie wordt tegelijk elektriciteit als warmte opgewekt en kan via om het even welke brandstof, zelfs waterstof. Het duurzame karakter dankt WKK aan de hogere energie-efficiëntie van die gelijktijdige opwekking. In de huidige energietransitie zijn twee trends zichtbaar. Enerzijds schakelen veel toepassingen over naar elektriciteit en anderzijds zal het toekomstige energiesysteem grotendeels worden gevoed met hernieuwbare energie.

Van visie tot realisatie

De nieuwe WKK-Wegwijzer geeft een overzichtelijk beeld van wat WKK omvat. De toepassing is al langer gekend in de industrie, maar vindt tegelijk steeds meer ingang bij kleinere organisaties. COGEN Vlaanderen is al twintig jaar een belangrijke speler en stelt zich tot missie om een betere wereld te creëren en meer concreet bij te dragen tot de realisatie van klimaatneutraliteit tegen 2050. In haar visie speelt cogeneratie een rol als sluitsteen van het op hernieuwbare productie gebaseerde energiesysteem dat evolueert richting klimaatneutraliteit. Cogeneratie zorg hierbij voor ‘leveringszekerheid’ en de hoogst mogelijke energie-efficiëntie.

lees ook

WKK-ontmoetingsdag (26 oktober) in Leuven zet cogeneratie centraal

De gids begeleidt de lezer als het ware van A tot Z. Het biedt een stappenplan voor de realisatie van een WKK-project. Ook eventuele vergunningen, ondersteuningsmechanismen en opportuniteiten zoals reservemarkten komen aan bod. De wegwijzer wordt afgesloten met een bedrijvengids, die verwijst naar de site van COGEN Vlaanderen. Om geïnteresseerde bedrijven te begeleiden, heeft COGEN Vlaanderen op haar website een zoekmachine geïnstalleerd. Daarbij kan worden gefilterd op trefwoorden. Zo krijgt de bezoeker een concreet beeld van welke bedrijven bepaalde diensten of goederen aanbieden.

Download hier de WKK-Wegwijzer 2023

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.