Power2Heat_Alpro_Beauvent

Alpro en Beauvent pionieren in flexibel gebruik van hernieuwbare energie

Alpro en Beauvent hebben vandaag het Power2Heat-project voorgesteld op de productiesite van Alpro in Wevelgem. De burgercoöperatie Beauvent investeerde de afgelopen 2 jaar 9,5 miljoen euro in het project dat Alpro toelaat om hernieuwbare energie flexibeler in te zetten.

De elektrificatie van proceswarmte zorgt voor een stabiliserend effect op het netevenwicht, wat de verdere uitrol van hernieuwbare energieproductie in het elektriciteitssysteem faciliteert, aldus de pioniers. Daardoor bespaart Alpro 11.200 ton CO2 per jaar in vergelijking met elektriciteit opgewekt door gas. Dat komt overeen met een kwart van de totale uitstoot van de fabriek. Vlaams minister van innovatie Jo Brouns had de voorstelling van de eerste industriële toepassing van ‘power to heat’ in Vlaanderen in zijn agenda genoteerd, maar moest in laatste instantie verstek geven.

Burgers ondersteunen bedrijven in energietransitie

Het Power2Heat-project werd mee ontwikkeld en gefinancierd door burgercoöperatie Beauvent. Via een kapitaalsoproep van Beauvent investeerden coöperanten, waaronder medewerkers van Alpro, voor ongeveer 3,6 miljoen euro mee in het project. “Wat Alpro en Beauvent realiseren is een schitterend voorbeeld van innovatie in onze Vlaamse industrie”, aldus minister Brouns in een reactie. “Ze realiseren een besparing op de energiefactuur en op de CO2-uitstoot en tegelijk profiteren meerdere partijen ervan, inclusief medewerkers die mee konden investeren. Het is dit soort projecten waarop ik reken als inspiratiebron en trendsetters voor de vergroening van onze Vlaamse industrie.”

In 2021 zette Alpro een samenwerking op met de burgercoöperatie Beauvent voor de realisatie van een zonne-installatie van 435 kWp op de site van Alpro in Wevelgem. Kort nadien startte het grote en ambitieuze Power2Heat-project met als resultaat een uitbreiding van de eigen productie van elektriciteit en proceswarmte. Het Power2Heat-project bestaat uit een energiecentrale met een gasmotor van 3,4 MW elektrisch vermogen die zowel elektriciteit, stoom en warm water produceert. De motor draait deels op lokaal biogas geproduceerd in de waterzuivering op de productiesite. Naast de gasmotor zijn er ook elektrische stoomketels die stoom genereren als er veel wind en zon is.

Stappen in energie-efficiëntie

Dankzij haar plantaardige alternatieven is Alpro een pionier op vlak van duurzaamheid. Met een ‘hot water smart grid’, een intern warmtenet op verschillende temperatuurniveaus waarbij restwarmte hergebruikt wordt, recupereert Alpro circa 40 procent van de totale warmtevraag. Dit komt overeen met 36.600 MWh of het verbruik van circa 3000 gezinnen. Power2Heat kadert in de globale Danone Impact Journey engagementen van moederbedrijf Danone om de energie efficiëntie wereldwijd met 30 procent te verbeteren tegen 2025.

“Dankzij het Power2Heat-project hebben we de afgelopen twee jaar enorme stappen gezet wat betreft energie-efficiëntie op onze site in Wevelgem”, zegt fabrieksdirecteur Eugene Kusse. “In samenwerking met Beauvent werd een warmtekrachtkoppeling gebouwd, ondertussen de derde op onze site. Die energiestromen worden ingepast in onze hot water smart grid. Door tegelijk warmte en elektriciteit te produceren, spaar je behoorlijk wat brandstof uit. Die brandstof wordt in dit project voor 10 procent uit afvalwater gewonnen.”

lees ook

Energy-as-a-Service: Duurzame energie voor bedrijven

Power2Heat gaat zelfs nog een stap verder. “Het project is innovatief door het flexibele gebruik van elektrische stoomketels”, aldus Frédéric Haghebaert, Algemeen Directeur van Beauvent. “wanneer er een grote hoeveelheid hernieuwbare energie ter beschikking is, springen ze in om stoom te produceren uit wind of zon. Op die manier ondersteunt Alpro het elektriciteitsnet, spaart de extra brandstof en reduceert het ook de bijgaande CO2-uitstoot. Elektrische stoomketels zijn geen nieuw fenomeen, onze leverancier werkt er al jaren mee. Alleen is dit de eerste toepassing van deze vorm van sectorkoppeling in Vlaanderen.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.