insecten_hamburger

Consumenten zijn voldoende geïnformeerd over insect-gebaseerde producten

Consumenten hebben eenvoudig toegang tot alle nodige informatie over producten op basis van insecten. Dat bevestigt ValuSect, het consortium dat duurzame productie bevordert van insect-gebaseerde producten. Ook Europees commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, Stella Kryiakides, antwoorde in die zin op vragen van parlementsleden over insectenconsumptie.

De Europese Commissie heeft duidelijk gemaakt dat de voedselverwerkenden bedrijven, die producten op basis van insecten op de markt willen brengen, nu al de verantwoordelijkheid hebben om consumenten voldoende te informeren. Zo moeten de consumenten genoeg informatie krijgen over de aanwezigheid van insecten in hun voedsel, in overeenstemming met de geldende wetgeving. Dat staat te lezen in een persbericht op de projectwebsite van ValuSect. Voor elke voedingsproduct is de vermelding van de volledige ingrediëntenlijst verplicht op de verpakking. Die ingrediëntenlijst moet ook de specifieke naam bevatten van de insecten die zijn opgenomen in het recept, net als ingrediënten op basis van insecten.

Onuitwisbare inkt

De commissie wijst tegelijk op de noodzaak van duidelijke leesbaarheid. Die houdt in dat consumenten de informatie over insecten gemakkelijk moeten kunnen zien en lezen. Daarom stelt de wetgeving ook eisen wat betreft lettergrootte, het gebruik van opvallende en goed zichtbare ruimte én het gebruik van onuitwisbare inkt. Daarnaast moet op het etiket een vermelding worden geplaatst  van de mogelijke oorzaak van een allergische reactie. Op de verpakking met naast Latijnse (wetenschappelijke) naam ook de algemene naam van het insect zijn vermeld.

lees ook

Europa verdeeld over strengere regels rond voedselverspilling

ValuSect gelooft in het belang van het handhaven van een dergelijk hoog niveau van consumentenbescherming. Zo zijn die consumenten volledig geïnformeerd voordat ze beslissen om producten op basis van insecten te kopen. De Europese Commissie moedigt in het algemeen exploitanten van levensmiddelenbedrijven aan om de toegang tot voedselinformatie te vergemakkelijken. Het spreekt voor zich dat ValuSect zich hierin kan vinden. Toch is de commissie niet van mening dat een aanvullend en specifiek label voor het gebruik van ingrediënten op basis van insecten nodig is.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.