bus

De Lijn bestelt 65 elektrische accordeonbussen

De Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn heeft 65 zogenaamde gelede e-bussen besteld bij leverancier Iveco. De elektrische accordeonbussen worden in de loop van 2024 geleverd en zijn goed voor een prijskaartje van 48 miljoen euro.

Vervoersmaatschappij De Lijn heeft een nieuwe stap gezet in de vergroening van de vloot. De raad van bestuur keurde de bestelling goed van 65 gelede e-bussen bij leverancier Iveco. Het is de eerste keer dat De Lijn dit type e-bussen aankoopt. De accordeonbussen zullen in de loop van volgend jaar klaar zijn. Aan de groene bestelling hangt een prijskaartje van 48 miljoen euro die De Lijn zal financieren vanuit de investeringsmiddelen.

e-bussen met troeven

De Lijn kiest heel bewust voor gelede e-bussen, om meer Vlamingen op het openbaar vervoer te krijgen. De bussen bieden plaats aan 110 klanten en zijn uitgerust met een helder interieur van (kunst)lederen zetels, een vloerbedekking van imitatiehout, geoptimaliseerde klimatisatie, USB-oplaadpunten, ledverlichting, drie XL-schermen met real-time informatie en een elektrische oprijplaat voor kinderwagens en rolstoelen. De 18 meter lange accordeonbus heeft een emissievrije autonomie van ruim 300 kilometer op een enkele laadbeurt.

“Gelede bussen zijn een belangrijk onderdeel van onze vloot”, zegt directeur-generaal Ann Schoubs over de eerste bestelling van gelede e-bussen. “Ze zijn ideaal om tijdens piekuren meer wagens uit het verkeer te halen. Om onze klanten extra te motiveren om van het openbaar vervoer gebruik te maken, besteden we ook bij deze gelede e-bussen aandacht aan bijkomend comfort voor en veiligheid van onze reizigers en chauffeur.”

lees ook

Van Hool lanceert nieuw gamma 100% zero-emissie lijnbussen

Groen ambitie waarmaken

De 65 nieuwe e-bussen moeten bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. “De vergroening van het openbaar vervoer in Vlaanderen is een belangrijke maatregel in onze ambitie voor gezondere lucht”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Met deze bestelling zetten we een volgende stap in ons ambitieus vergroeningsprogramma voor De Lijn. De inzet van e-bussen betekent vergroening en modernisering van de vloot, met als doel de luchtkwaliteit in Vlaanderen en de reiservaring voor de klanten te verbeteren.”

De Lijn plaatste de bestelling na een aanbesteding. De keuze viel uiteindelijk op Iveco als leverancier van de e-bussen. Daar zijn ze bij de bussenbouwer uiteraard heel tevreden over. “Voor Iveco Belgium is dit de tweede grote bestelling van De Lijn”, geeft Paul Mechelen, Business Director Brand Iveco Benelux mee. “We zijn er ook deze maal van overtuigd dat deze bussen heel sterk gewaardeerd zullen worden door de passagiers, wat uiteraard het belangrijkste is.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.