Decathlon gaat kleding, rugzakken en ander textiel herstellen

Sportwinkelketen Decathlon lanceert een eigen hersteldienst voor textiel. Het bedrijf wil zo helpen om licht gehavende kledij, rugzakken of boekentassen niet weg te gooien, maar te laten maken en te​ blijven gebruiken. De keten werkt daarvoor samen met circulair textiellab CiLAB.

Decathlon heeft al langer een fietshersteldienst en koopt ook oud sportmateriaal terug om het tweedehands en met garantie terug te verkopen. In het rijtje van duurzame initiatieven voegt de sportwinkelketen een nieuwe dienst toe: eentje die textiel, rugzakken, tassen en tenten herstelt.

4.000 herstellingen per jaar

Consumenten brengen hun gescheurde jas, broek met haperende rits, t-shirt met losse naad of kapotte sportzak binnen in een van de winkels en kunnen die een week later hersteld terug ophalen. De hersteldienst mikt in het eerste jaar op zo’n 80 herstellingen per week of 4.000 per jaar.

“Er zijn steeds minder naaiateliers of kledingherstellers in ons land”, licht Bohdan Lamon van Decathlon toe. “Wanneer er kleine gebreken zijn aan een t-shirt, broek of jas, gooien heel wat Belgen het stuk in de vuilnisbak en kopen ze iets nieuws. Met onze nieuwe hersteldienst pakken we dat consumptiepatroon aan. Elk stuk textiel dat we herstellen, zorgt ervoor dat er geen nieuw stuk in de plaats komt. Zo dragen we als grote keten ons steentje bij aan duurzame consumptie en dringen we onze CO2-uitstoot terug”.

Prijzen per item

De Belg kan voortaan kapotte kledij binnenbrengen bij de dichtstbijzijnde winkel van Decathlon. Elke dag haalt Decathlon de te herstellen items op en brengt ze naar zijn depot in Willebroek, waar de hersteldienst gevestigd is. Maximaal tien dagen later halen consumenten het herstelde artikel opnieuw af in de winkel.

De hersteldienst van Decathlon werkt à la carte. Per item rekent de dienst een aparte prijs aan. Een slider van een rits herstellen kost bijvoorbeeld 6 euro, de hele rits vervangen 23 euro. Voor het vervangen van velcro, elastieken of gespen bij kledij of rugzakken, betaal je 10 euro. Losgekomen naden herstellen, kost 8 euro.

“We gaan niet alleen textiel van Decathlon herstellen. Ook pakweg jassen of pyjama’s die je bij een andere keten gekocht hebt, kan je vanaf nu bij ons laten maken”, vertelt Bohdan Lamon van Decathlon. “Dankzij de schaalvoordelen van onze 35 winkels in België kunnen we de herstellingen aan voordelige prijzen aanbieden. En wie iets wil laten herstellen dat niet op onze ‘menukaart’ staat, kan altijd contact opnemen om te vragen of we het toch niet kunnen maken. Enkel schoenen herstellen we niet.”

Circulair innoveren

Om de herstellingen uit te voeren werkt Decathlon samen met CiLAB – Circular Innovation Lab – een kleine start-up die textiel een tweede, derde en vierde leven geeft. CiLAB zorgt al voor de upcycling van kledij. Zo tovert het bedrijf oude kledingstukken van merken als JBC, Woody en HNST Jeans om tot iets nieuws.

Jan Merckx, een van de oprichters van CiLAB: “Fast fashion zit nog altijd ingebakken in de retail. Soms hangen er zelfs dagelijks nieuwe collecties in (online) winkels aan de laagste prijzen. Dat is alleen mogelijk door de slechte werkomstandigheden in producerende landen, enorm waterverbruik, ver transport en andere klimaatgerelateerde problemen. Met CiLAB willen we de Belg niet alleen bewust maken om minder textiel te kopen, we steken ook zelf de handen uit de mouwen. Als we alles 100 procent opnieuw kunnen gebruiken door kleine problemen – letterlijk – te stoppen, komen we al een heel eind.”

De samenwerking met Decathlon is een volgende stap in het groeiverhaal van de circulaire onderneming. Het bedrijf, dat kansengroepen de mogelijkheid geeft om op de arbeidsmarkt aan de slag te gaan, zal de herstellingen van Decathlon uitvoeren en medewerkers van Decathlon opleiden tot herstellers.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.