DEME Living Stone

DEME haalt groot Amerikaans kabelcontract binnen

Het Antwerpse kabelbedrijf DEME mag ruim 350 kilometer aan kabels leggen bij twee nieuwe windparken voor de Amerikaanse Oostkust. Die parken zullen een capaciteit van meer dan 2 GW hebben. Dat is genoeg om één miljoen huizen in New York te voorzien van stroom.

Empire Offshore Wind, een joint venture tussen Equinor en bp, heeft een groot contract toegewezen aan DEME Offshore US voor het vervoer en installatie van ‘inter-array’-kabels. Dat zijn kabels die worden gebruikt bij de aanleg van windparken. Empore Offshore Wind gaat twee grote parken aanleggen voor de kust van Amerika.

Substantieel contract

Het substantiële contract, volgens Belga goed voor een waarde tussen 150 en 300 miljoen euro, voorziet in het transport en de installatie van de inter-array-kabels. Het gaat om meer dan 350 kilometer aan kabels die zullen worden gebruikt voor de aanleg van Empire Wind 1 en 2 voor de Oostkust van de Verenigde Staten. De windparken moeten een grote bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen en schone energie in de staat New York.

De installatie zal in twee tijden worden uitgevoerd door een bekabelingsschip. Op dit moment beschikt DEME over het state-of-the-art vaartuig Living Stone. In een latere fase komt een tweede DP3 vaartuig, Viking Neptun, het eerste versterken. Met dit tweede schip bevestigt DEME, met roots in het Antwerpse Zwijndrecht, haar bekabelingscapaciteiten en haar leidende marktpositie.

lees ook

DEME zet volledige portfolio aan lange termijn kredieten om naar leningen met een duurzaam doel

1 miljoen huizen

Empire Wind 1 en 2 worden gerealiseerd door een joint venture tussen bp en Equinor, dat als operator zal optreden doorheen de ontwikkeling, constructie en operationele fases van het project. Eens beide windparken klaar zijn, dan zullen ze samen een capaciteit van 2 GW kunnen opwekken. Dat komt overeen met voldoende stroom om één miljoen New Yorkse huizen van elektriciteit te voorzien.

“We zijn bijzonder trots dat Equinor ons heeft uitgekozen voor deze twee uitzonderlijke projecten”, zegt Sid Florey, voorzitter van DEME Offshore US. “DEME’s uitstekende staat van dienst en vermogen om grootschalige kabelprojecten veilig en efficiënt uit te voeren zijn de belangrijkste factoren voor ons succes. Het daarom en mede door de combinatie met onze robuuste technische oplossing voor de Empire Wind projecten, dat we dit contract hebben gekregen.”

De voorzitter benadrukt tegelijk dat het contract DEME een boost zal geven. “Dit contract benadrukt de voortdurende uitbreiding van onze Amerikaanse portefeuille via ons kantoor in Boston. Het bevestigt ook ons engagement voor de toekomstige groei van de Amerikaanse offshore windmarkt.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.