Dankzij de pandemie zijn we ons met zijn allen veel bewuster geworden van duurzaamheid. Mensen zijn op zoek naar nieuwe manieren om duurzaam te leven. En zo kiezen ook steeds meer mensen voor milieubewuste mode- en lifestyleproducten.
Niet alleen consumenten, maar ook merken hechten steeds meer belang aan een duurzame wereld. Merken hebben hun doelen omtrent duurzaamheid bijgesteld of zijn zelfs gestart met een volledig lege pagina om een nieuwe richting te bepalen.
Met duurzaamheid in het achterhoofd, zijn merken op zoek gegaan naar nieuwe manieren om hun kleding te produceren. We zien hier twee voornaamste trends naar boven komen:
- Merken werken zonder voorraad en produceren enkel de items die besteld zijn
- Merken werken zonder afval en gebruiken items die niet verkocht zijn voor nieuwe collecties
Duurzame initiatieven van modemerken
Karün won in 2021 de award voor ‘Most Sustainable Eyewear Brand. Het merk richt zich op circulaire mode. Om dat te verwezenlijken, gebruikt het merk verschillende soorten afval – zoals visnetten, touwen en metalen – voor de productie van duurzame zonnebrillen.
Het hergebruiken van afval is een van de manieren waarop modebedrijven duurzame collecties produceren. Een andere duurzame oplossing die modemerken inzetten, is het tegengaan van meer afval. Een goed voorbeeld daarvan is DIM. Het merk produceert herbruikbaar menstruatie ondergoed. Naast dat het product op zichzelf al duurzaam is, gebruikt het merk ook herbruikbare producten voor zijn verpakkingen.
En zo zijn er nog veel meer merken die hun focus voor SS22 leggen op duurzaamheid. Zo richt Mayerline zich op natuurlijke materialen en focust ook GUESS zich op het gebruik van groene technologie en stoffen. Ook gebruikt GUESS voor zijn SS22 collectie natuurlijke kleurstoffen voor zijn kleding, om zo vervuiling, watergebruik en energieverbruik kan verminderen.
Belgische merken met een groen hart
Niet alleen internationale merken komen met duurzame initiatieven, maar ook Belgische bedrijven doen hun duit in het zakje voor een betere wereld. Zo omarmt het Brits-Belgische bedrijf Lee Cooper duurzaamheid in zijn collecties. Het bedrijf werkt al jaren CO2-neutraal en gebruikt relatief weinig water in zijn productieproces. De collectie van SS22 zal voor 70% duurzaam zijn. Op de lange termijn wil het merk 100% herbruikbare jeans realiseren.
Nog een Belgisch merk dat al jarenlang bijdraagt aan een beter milieu is JBC. Met zijn Go Forward-strategie wil het Belgische modemerk duurzaamheid beschikbaar maken voor iedereen.
JBC richt zich met zijn Go Forward-strategie op vier pijlers:
- Go Green: een deel van de collectie heeft het Go Green label, wat inhoudt dat het artikel uit minimaal 50% duurzame vezels bestaat
- Go Clean: door in te zetten om minder energieverbruik, beter transport en minder gebruik van single use plastic wil JBC de impact van retail op onze planeet verkleinen
- Go Together: alle werknemers die deel uitmaken van het productieproces werken onder veilige, gezonde en eerlijke omstandigheden
- Go Further: met deze pijler wil JBC net een stapje verder zetten om te blijven innoveren op het gebied van duurzaamheid