Energie in België goedkoper dan in (meeste) buurlanden

De prijs voor elektriciteit en zeker voor aardgas in België blijft duidelijk goedkoper dan bij de buren. De enige uitzondering is de stroomprijs in Frankrijk. Dat schrijft persbureau Belga op basis van nieuwe cijfers van de federale energiewaakhond CREG.

Uit de cijfers van de energieregulator blijkt dat de gemiddelde jaarfactuur voor een Belgisch huishouden in augustus voor elektriciteit uitkwam op 1.170 euro. Dat is minder dan in Duitsland (1.356 euro), Nederland (1.208 euro) en het Verenigd Koninkrijk (1.597 euro). Enkel Franse huishoudens zijn goedkoper af, met een gemiddelde jaarfactuur van 930 euro. Het feit dat de Franse energiemarkt (sterk) gereguleerd is, zit daar uiteraard voor iets tussen.

Aardgas goedkoopste
Voor aardgas bedraagt de gemiddelde jaarfactuur voor een Belgisch huishouden in augustus 1.284 euro. Dat is veruit het goedkoopst van alle buurlanden. Duitse gezinnen zitten aan een gemiddelde jaarfactuur van 1.913 euro, Franse aan 1.701 euro, Britse aan 1.589 euro en Nederlandse zelfs aan 2.756 euro of meer dan het dubbele dan bij ons. Dat huishoudens in België het goedkoopst af zijn – met uitzondering van stroom in Frankrijk – komt omdat de prijzen rechtstreeks worden geïndexeerd op de groothandelsmarktprijzen en dus sneller dalen dan in het buitenland, zo legt de CREG uit.

lees ook

De digitale meter: gaat je factuur pieken of dalen?

“België is de meest geliberaliseerde markt met zeer weinig interventie op prijszetting en met retailprijzen die zeer snel de evolutie van de groothandelsprijzen volgen”, klinkt het bij de energiewaakhond. Via de sociale tarieven is er wel interventie op de prijszetting.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.