CSRD: tool voor transformatie
Eind vorig jaar keurde Europa de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) goed. Het resultaat: veel meer bedrijven, ook kmo’s, moeten vanaf 2024 verplicht rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen.
De CSRD versterkt de bestaande regels op het vlak van niet-financiële rapportage. Die regels uit 2014 waren namelijk niet langer afgestemd op de huidige situatie en de duurzame transitie van de EU. De verplichting is niet nieuw voor grote bedrijven, wel nieuw is dat er veel meer bedrijven onder de verplichting zullen vallen én dat er uitgebreider gerapporteerd moet worden. “De CSRD draait om het verzamelen van data op een betrouwbare en vergelijkbare manier. Naast bekende thema’s, zoals klimaat, bestrijken de normen bijvoorbeeld ook biodiversiteit, water en waardeketen”, vertelt Jan Beyne, professor aan de Antwerp Management School.
Niet langer zwijgen
De meeste bedrijven rapporteren daar vandaag niet goed genoeg over. “Veel bedrijven communiceren alleen over hun prioriteiten en zwijgen over de rest”, aldus Beyne. “Dat werkt greenwashing in de hand: de impact die niet vermeld staat, is hoogstwaarschijnlijk negatief.” Bedrijven zullen hun negatieve impact beter moeten begrijpen en meer moeten meten. “Het komt erop aan om je risico’s vanuit de twaalf domeinen van de CSRD goed te onderzoeken en erover te rapporteren. Het gaat daarbij niet alleen om de impact van een bedrijf op de wereld maar ook van de wereld op het bedrijf. De CSRD spreekt hierbij over ‘dubbele materialiteit’.”