Europa wil afgedankte auto’s gemakkelijker kunnen recycleren

De Europese Commissie heeft het plan om de circulariteit te vergroten in de automobielsector. Een nieuwe verordening moet het mogelijk maken dat (elektrische) auto’s die aan het einde van de levensduur zijn gekomen, gemakkelijker te recycleren zijn. Dat meldt persbureau Belga donderdagmiddag.

Door de elektrificatie wordt de autosector binnen enkele jaren de grootste gebruiker van kritieke grondstoffen in Europa. De commissie wil dan ook dat zoveel mogelijk onderdelen, die vaak uit Aziatische landen komen, worden hergebruikt. “Iedereen in Europa zou op een zo duurzaam mogelijke manier van A naar B moeten kunnen geraken”, zegt Europees commissaris Frans Timmermans. De Nederlander is bevoegd voor de uitvoering van de Green Deal.

Recycleren en hergebruiken

Volgens Timmermans zullen de komende jaren steeds meer uitstootvrije wagens op de markt komen, waardoor de vraag naar duurzame grondstoffen zal stijgen. “Ons voorstel zal ervoor zorgen dat we zo veel mogelijk van deze materialen recycleren en hergebruiken.” Elk jaar worden in Europa meer dan zes miljoen wagens afgedankt. Op basis van de nieuwe wet zullen autoproducenten moeten aangeven hoe ze de verschillende onderdelen van het voertuig kunnen verwijderen. Die wagens moeten de fabrikanten ook zo bouwen dat de onderdelen gemakkelijk te ontmantelen zijn.

lees ook

Europa zet meer in op circulariteit

Bij de assemblage van nieuwe voertuigen zal 25 procent van het gebruikte plastic gerecycleerd moeten zijn. Met de verschillende maatregelen wil de Commissie ervoor zorgen dat meer (kritieke) grondstoffen, plastics, staal en aluminium worden gerecycleerd en hergebruikt. De lidstaten krijgen de verplichting om garages en andere herstelplaatsen incentives aan te bieden om de verkoop van reserveonderdelen te stimuleren. Die lidstaten, en het Europees Parlement, moeten zich nog uitspreken over de verordening. Als het van de commissie afhangt, zal het toepassingsgebied op termijn vergroten naar motorfietsen, vrachtwagens en bussen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.