groene mobiliteit auto EV

Duitsland en Europese Commissie strijken plooien glad in debat rond emissievrije voertuigen 

Na weken onderhandelen en dreigen, heeft de Duitse regering dan toch een akkoord bereikt met de Europese Commissie over het verkoopverbod van wagens met een verbrandingsmotor. In het compromis mogen vanaf 2035 enkel nog elektrische wagens of voertuigen met CO2-neutrale brandstoffen worden verkocht.  

Begin deze maand weigerde Duitsland nog steun te verlenen aan een Europese overeenkomst. De Duitse regering wilde absoluut het gebruik van e-fuels, dat zijn synthetische brandstoffen, in het akkoord opnemen. Die clausule is toegevoegd waardoor Duitsland wel bereid is het akkoord te ondertekenen. Vanaf 2035 zullen nog auto’s kunnen worden gemaakt die rijden op CO2-neutrale e-fuels.  

Technologieneutraal 

De Duitse minister van Transport Volker Wissing was uiteraard opgelicht moet het akkoord, weet persbureau Belga. “Voertuigen met verbrandingsmotor worden ook na 2035 nieuw toegelaten, als ze uitsluitend CO2-neutrale brandstof tanken. Europa blijft technologieneutraal”, aldus de minister op Twitter. De Duitse houding zorgde voor onvrede tijdens de Europese top vorige week donderdag een vrijdag. Door het akkoord is ook die spanning van de baan.  

De Europese overeenkomst werd vorig jaar in oktober bereikt. Net voor dat formele akkoord door de lidstaten, liet Duitsland zich al horen. De Duitse regering had bijkomende vragen, met hun eigen auto-industrie in het achterhoofd. “We hebben een akkoord bereik met Duitsland over het toekomstig gebruik van e-fuels in wagens”, schrijft vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans op hetzelfde sociale kanaal. “We zullen nu werken om de CO2-standaarden voor voertuigen zo snel mogelijk goedgekeurd te krijgen, en de Commissie zal snel de opvolging verzekeren met de noodzakelijke wettelijke stappen.”   

lees ook

Europees Parlement bezegelt lot van auto met verbrandingsmotor

Auto-industrie 

De houding van Duitsland had alles te maken met hun sterke auto-industrie. Vooral de kleinere coalitiepartij, het liberale FDP van Volker Wissing, drong aan op een herziening van het voorstel. Toch wilden veel Europese leiders dat Duitsland zich schikte naar het originele akkoord. Voor Europa zijn de regels over verbrandingsmotoren een centraal onderdeel in de plannen om klimaatneutraal te worden. In dat geval zou de auto-industrie die wetgeving moeten implementeren in de productlijnen.  

Er is dus een compromis bereikt waarbij na 2035 nog auto’s met een verbrandingsmotor mogen worden verkocht. Op voorwaarde dat die rijden op CO2-neutrale e-fuels. Volgens critici zijn dergelijke brandstoffen schaars en vergen ze een relatief grote hoeveelheid energie om te maken, in vergelijking met elektrische auto’s. Nog volgens die critici zijn alternatieve brandstoffen eerder nodig in de scheep- en luchtvaart.  

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.