ABEE_battery2

ABEE bouwt batterijfabriek voor elektrische auto’s in Roemenië

Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) gaat een gigafabriek bouwen in de Roemeense stad Galati. In de fabriek zullen batterijen voor elektrische auto’s worden gemaakt. Persbureau Belga schrijft dat met de investering een bedrag van 1,4 miljard euro is gemoeid. Geld dat hoofdzakelijk kom van internationale investeringsbanken en de Roemeense regering.

Op een persconferentie in Ninove, waar de technologie wordt ontwikkeld en de hoofdzetel van het bedrijfs gevestigd, gaf ABEE-voorzitter Noshin Omar mee dat de fabriek op volle capaciteit tot 22 gigawattuur zal produceren. Het project moet directe tewerkstelling bieden aan 1.800 tot 2.000 werknemers. Zowel premier Alexander De Croo als de Roemeense minister van Economie Stefan-Radu Oprea woonden de persvoorstelling in de Oost-Vlaamse stad bij.

Niet alleen autobatterijen

De lithiumionbatterijen die de fabriek zal produceren, zullen in eerste instantie dienen voor elektrische voertuigen. Daarnaast zal een deel ook worden gebruikt als opslagcapaciteit voor hernieuwbare energie. ABEE koos voor de Roemeense stad Galati omdat de regio al veel industrie herbergt en zich verder wil opwerpen als toegangs- en vertrekpoort van het oostelijk deel van de Europese Unie. Autoconstructeurs als Ford en Dacia hebben al grote fabrieken in Roemenië waardoor de keuze voor dat land niet verwonderlijk moet zijn.

lees ook

Europa dreigt achterop te geraken door gebrek aan batterijgrondstoffen

“Ik ben bijzonder fier dat de technologie die in Ninove wordt ontwikkeld, nu wordt ingezet in de rest van Europa”, aldus premier De Croo. De grote fabriek zal een belangrijke rol spelen in het streven van Europa om minder afhankelijk te worden van China. “In 2017 stonden we nergens op het vlak van batterijen voor elektrische auto’s”, verduidelijkt Joaquim Nunes de Almeida, directeur Interne Markt bij de Europese Commissie. “Nu is de EU goed voor tien procent van de markt en verschijnen er overal in Europa gigafabrieken.

De eerste vergunningen zullen in januari worden aangevraagd. Het is nog niet duidelijk wanneer het project operationeel zal zijn.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.