Basse Stittgen
foto: Basse Stittgen

Expo in Amsterdam toont materialen van morgen

Er valt nog heel wat klimaatwinst te behalen op materiaalvlak. De expo ‘It’s our f***ing Backyard’ toont het enorme scala aan mogelijkheden.

Het uitgangspunt van de tentoonstelling in het Nieuw Stedelijk Museum: vormgeving kan met nieuwe materialen bijdragen aan oplossingen voor de klimaatcrisis. De expo toont tachtig projecten, van architectuur tot gebruiksvoorwerpen die creatief aan de slag ging met nieuwe en gerecycleerde materialen. Een ver-van-je-bedshow? Allesbehalve. Aan de ene kant maak je inderdaad kennis met experimentele dingen, aan de andere kant krijg je objecten te zien die al op de markt zijn.

Rein Wolfs, directeur Stedelijk Museum: “Ontwerpers kijken verder dan bestaande technieken. Met de tentoonstelling willen we design op het snijvlak van ecologie en innovatie breed toegankelijk maken om de urgentie van het klimaatprobleem ook vanuit het museum te agenderen en daarmee het belang van vormgeving in de maatschappij en de impact op het klimaat te onderstrepen.”

Van schimmel tot koeienbloed

Ontwerpers experimenteren in ieder geval met de meest uiteenlopende materialen. Zo verwerkt designstudio Bentu keramiekafval in meubels, zet Tamara Orjola dennennaalden om in textiel en bedacht Basse Stittgen een servies van koeienbloed (zie foto). 

Ook de moeite: Maartje Dros en Erik Klarenbeek maken glas van micro-algen, en Mae-ling Lokko combineert landbouwafval met schimmelsoort mycellium tot architecturale panelen. Pluspuntje van zulke panelen: ze zijn na gebruik compleet afbreekbaar.

Bioplastic zonder landbouwgrond

Aandacht gaat ook naar de evolutie van gewone plastic naar bioplastics. Zo zijn de ski’s van WNDR gemaakt van bioplastic op basis van algen. Het voordeel van zulke bioplastic: er komt geen landbouwgrond aan te pas.  

Samenstellers van de tentoonstelling Amanda Pinatih, conservator vormgeving, en Ingeborg de Roode, conservator industriële vormgeving: “Deze tentoonstelling toont hoe makers en bedrijven vanuit de creatieve praktijk nieuwe mogelijkheden kunnen bieden en hoe gebruikers via de keuzes die ze maken ook hieraan kunnen bijdragen. Het gaat ons allen aan, het gaat letterlijk om onze eigen backyard.” 

It’s Our F***ing Backyard. Designing Material Futures loopt nog tot 4 september in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.