Fairphone_duurzaamheid

Fairphone 3 krijgt updates tot 2026

Zeven jaar, zo lang zal de Fairphone 3 kunnen rekenen op softwareondersteuning. Daarmee komt het bedrijf dat ecologie en duurzaamheid voorop zet aardig dicht in de buurt van de ondersteuning die Apple voorziet voor de iPhone.

In een Twitterbericht (zie onder) bevestigde Fairphone dat na de tweede editie ook Fairphone 3 zal kunnen rekenen op zeven jaar OS-ondersteuning. Dat een bedrijf als Fairphone er in slaagt om dergelijke ondersteuning te bieden, mag volgens Ars Technica als een huzarenstukje worden aanzien. Veel grote techbedrijven kunnen, of eerder willen, niet zo ver gaan. Meer zelfs, het deert Fairphone blijkbaar amper dat leveranciers zoals Qualcomm de ondersteuning van kerncomponenten laten vallen.

Duurzaamheidsmissie

De Fairphone kwam in 2019 op de markt en zal tot 2026 op OS-ondersteuning kunnen rekenen. In eerste instantie was vijf jaar ondersteuning voorzien, maar daar heeft het bedrijf nu twee jaar aan toegevoegd. Fairphone heeft ook Android 13 losgelaten op de Fairphone 3. Ter vergelijking, Google zelf stopte de ondersteuning voor de Pixel 4 (uitgebracht in 2019) vorig jaar. Fairphone streeft er naar om duurzame smartphones te maken. Het ontwerpt eigen producten die eenvoudig te repareren zijn en waarvan de consument onderdelen online kan aankopen.

Een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidsmissie is de inspanning om de Android-updates vol te houden, ook wanneer bijvoorbeeld Qualcomm kritieke software-ondersteuning voor de SoC (systems of chips) laat vallen. Zo zegt Fairphone dat de Snapdragon 632 SoC in de Fairphone 3 alleen tot Android 11 werd ondersteund. Dus moeten de gebruikers van de telefoon zelf de upgrades uitvoeren, met hulp van Fairphone. Het duurzame bedrijf is het enige in het Android-smartphonelandschap dat dit updatewerk doet.

lees ook

Fairphone Easy: smartphone huren en achteraf terug inleveren voor hergebruik of recyclage

Alles zonneschijn voor Fairphone gebruikers? Niet helemaal, want volgens Ars Technica komen de updates niet met de regelmaat van de klok. Zo heeft Fairphone Android 12 overgeslagen en is het ineens naar nummer 13 gegaan door het updatewerk. Maandelijks updates zijn niet echt maandelijks te noemen, maar ze komen wel. Het is alleszins een knap staaltje werk om met zo een beperk budget, een fractie van de grote concurrenten, toch een lange ondersteuning te bieden.

In het najaar kan je een uitgebreide review lezen van de Fairphone 4 in ons driemaandelijks magazine.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.