zonnepanelen

Federale overheid volgt bedrijven en burgers niet in plaatsen van zonnepanelen

Burgers en bedrijven legden vorig jaar dubbel zoveel zonnepaneleninstallaties als in 2021. Zo kwamen er in 2022 maar liefst 100.000 installaties kwamen erbij. Dat tempo kan (of eerder wil) de federale regering niet bijbenen. “Wij gaan voor de totaalstrategie”, claimt staatssecretaris Mathieu Michel (MR).

De Regie der Gebouwen beheert in ons land 887 gebouwen en daken. Vorig jaar kwamen daar welgeteld drie installaties bij, schrijven de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard maandagochtend. Op (slechts) 37 federale daken zijn de voorbije jaren zonnepanelen geïnstalleerd. Omgerekend gaat het om een aandeel van vier procent. De kranten plaatsen ook een kleine kanttekening. Op het bureau van staatssecretaris Michel liggen enkele grote projecten. Zo komen er installaties op de daken van het onder andere het federale parlement, het koninklijk paleis in Laken, het Jubelpark, Afrikamuseum en enkele gevangenissen en musea.

Regering ‘niet ambitieus genoeg’

Eens alle projecten zijn afgerond en de installaties op de daken liggen, dan nog zal slechts acht procent van de dakencapaciteit zijn benut. En dat is te weinig volgens sommige parlementsleden. Zo vindt Kim Buyst (Groen) dat alles veel te traag gaat. Volgens haar moet staatssecretaris Michel, die bevoegd is voor de Regie der Gebouwen een stuk ambitieuzer zijn. De Buyst verwijst naar de inspanningen van haar partijgenote minister Tinne Van der Straeten die een versnelling hoger schakelde rond installaties voor windenergie op zee. “Als de overheid meer hernieuwbare energie opwekt, kan de factuur voor de samenleving naar beneden en kunnen we miljoenen besparen”, klinkt het bij Kim De Buyst in de kranten.

lees ook

Testplatform voor zonnepanelen op zee krijgt vorm

Staatssecretaris Michel is alleszins niet onder de indruk van de kritiek aan zijn adres. Hij heeft het in een reactie over te obsessief gedrag van de groenen wanneer het op zonnepanelen aankomt. “Voor het klimaat zorgen gaat om meer dan alleen zonnepanelen”, zegt Michel. Hij wijst erop dat hij al voor één miljoen vierkante meter minder kantoorruimte heeft gezorgd. “Dat levert een besparing op van 30.000 ton CO2. We gaan dus voor een totaalstrategie.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.