fietsambassade, jaarverslag, fietsonderdelen, upcyclng

Gentse Fietsambassade ‘redt’ 1.600 fietsonderdelen van schroothoop

De Fietsambassade in Gent heeft vorig jaar 1.600 onderdelen, voornamelijk wielen en naafversnellingen, gerecupereerd uit fietswrakken. Dat blijkt uit het nieuwe jaarrapport. Tot 2022 belandden die onderdelen op de afvalberg, nu worden ze gebruikt voor fietsherstel.

Met het recupatelier is afgelopen jaar een nieuwe werking gestart binnen de Fietsambassade. In het atelier werken negen medewerkers via sociale tewerkstelling, begeleid door twee verantwoordelijken. De medewerkers demonteren oude fietsen en redden zoveel mogelijk nog bruikbare onderdelen van de afvalberg. In 2023 werden op die manier 1.600 onderdelen gerecupereerd.

Upcycling

De gerecupereerde onderdelen, voornamelijk wielen en naafversnellingen, worden gebruikt als onderdeel voor fietsherstel in een Fietspunt of door een andere fietshandelaar. De onderdelen worden ook gebruikt om een geüpcyclede tweedehandsfiets mee te bouwen. Ook particulieren kunnen bepaalde onderdelen, zoals zadels, fietsbellen of -lichten, aankopen in het Fietsendepot. “In een achtergelaten fiets zitten nog heel wat herbruikbare stukken”, legt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) uit. “Dankzij de Fietsambassade krijgen die een tweede leven. Dat is goed voor de minder begoede Gentenaars die zich hierdoor een betaalbare fiets kunnen aanschaffen. Het is ook goed voor het milieu en de sociale tewerkstelling.”

lees ook

Fietsambassade Gent geeft weesfietsen een tweede leven

De Fietsambassade zet daarnaast sterk in op sociale projecten zoals de Fietstaxi voor minder mobiele personen en fietslessen. 2023 was het eerste volledige werkjaar voor de Fietstaxi. Er werden 5.800 ritten afgelegd. De fietslessen werden uitgebreid van enkel volwassenen naar reeksen voor kinderen en jongeren en e-bikegebruikers. In totaal vonden vorig jaar 254 lessen plaats.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.