inhuldiging, GreenEnergPark, VUB, UZ, FTI

FTI, VUB en UZ Brussel slaan handen in elkaar voor Research Park in Zellik

De Vrije Universiteit Brussel (VUB), het UZ Brussel en Flanders Technology & Innovation (FTI) bundelen hun krachten om van Research Park Zellik in de Vlaamse Rand een toonaangevende innovatiehub te maken voor heel Vlaanderen. De VUB en het UZ Brussel bouwen er een innovatiecampus uit waar onderzoekers en bedrijven samenwerken aan maatschappelijk belangrijke oplossingen.

Met de innovatiecampus benadrukken de partners hun ambitie om samen in de Vlaamse Rand een proeftuin uit te bouwen voor onder meer decarbonisatie, robotica en medische spitstechnologie. Research Park Zellik is nog in volle opbouw, maar de unieke digitale infrastructuur die ze zal huisvesten maakt haar nu al een ‘state-of-the-art’ innovatiecampus. “Een duurzaam CO2-neutraal Nexus datacenter van circa 10.000 m2 zal niet alleen de servers van de VUB en het UZ Brussel huisvesten, maar ook de eerstvolgende Vlaamse Supercomputer, een zogenaamde Tier-1 supercomputer”, verklaart Elvira Haezendonck, voorzitter van Green Energy Park vzw.

Wervend toekomstproject FTI

Onderzoekers en bedrijven van over heel Vlaanderen krijgen op de campus  de kans om op grote schaal complexe berekeningen uit te voeren en baanbrekend onderzoek te verrichten, innovatieve oplossingen te ontwikkelen en bij te dragen aan domeinen als energie en klimaat, gezondheid en platformtechnologieën. Flanders Technology & Innovation, het wervend toekomstproject van de Vlaamse Regering zet zich mee achter de plannen van VUB en het UZ Brussel. Samen willen ze technologiebedrijven samenbrengen en de Vlaamse Rand in de verf te zetten als innovatieve regio. De maatschappelijke hoofdzetel van FTI is er trouwens gevestigd.

“Het verheugt mij dat de VUB en het UZ Brussel de handen in elkaar slaan om in de Vlaamse Rand een hoogtechnologisch wetenschapspark te ontwikkelen”, zegt de Vlaams Minister-president Jan Jambon (N-VA). “Zellik Research Park sluit zich op die manier aan bij het FTI-project dat we deze week in heel Vlaanderen op gang trekken. FTI wil een golf van enthousiasme voor technologie en innovatie door Vlaanderen jagen. Door het doelgericht inzetten van technologie en innovatie wil Vlaanderen in 2030 het beste plekje van de wereld worden om te leven, te wonen, te werken en te ontspannen.”

Visitekaartje

“De Vlaamse Rand is de ideale locatie om een duurzame innovatiecampus uit te bouwen”, zegt de minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA). “Onze streek is Vlaams en groen, maar van oudsher ook de bakermat van veel ondernemingszin en creativiteit. Het onderzoekscomplex in Zellik wordt nu een nieuw visitekaartje voor Vlaanderen in het algemeen en de Vlaamse Rand in het bijzonder. Een verouderd bedrijventerrein krijgt hiermee een fantastische nieuwe invulling. We zijn heel ambitieus en leggen de lat bewust hoog. Dit wordt een project om heel fier op te zijn”.

lees ook

VUB’ers onderzoeken duurzame en ecologische alternatieven voor beton

“De VUB is pionier in domeinen als elektrische voertuigen, klimaattechnologie en robotica”, vult Jan Danckaert, rector van de VUB, aan. “Met de innovatiecampus in Zellik maken we het mogelijk voor Vlaamse en internationale technologiebedrijven om heel centraal, vlakbij Brussels Airport, met ons samen te werken. We brengen een aantal primeurs samen: het eerste Vlaamse Instituut voor Decarbonisatie, waar 200 onderzoekers de klimaattechnologie van morgen ontwikkelen; de eerste roboticacluster in Vlaanderen; en de meest geavanceerde medische scanner die in onze regio te vinden is, de 7Tesla MRI. Onze topfaciliteiten worden ook opengesteld voor bedrijven en de andere universiteiten. De VUB was al een Vlaamse universiteit in Brussel, met deze ontwikkeling wordt ze ook een Brusselse universiteit in Vlaanderen.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.