Flanders_Make_opening_Kortrijk_Jambon

Innovatiecentrum Flanders Make opent in Kortrijk

Flanders Make heeft in Kortrijk het derde centrum geopend voor technologisch onderzoek en innovatie voor de maakindustrie. In het centrum kunnen bedrijven de nieuwste technologieën en productiemethodes uittesten. Ze krijgen er ook begeleiding in het optimale investeringstraject voor hun productieomgeving. Liefst 500 vertegenwoordigers van de industrie en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) woonden de feestelijke opening bij.

De teneur tijdens de opening was duidelijk: bedrijven die succesvol willen blijven moeten meer dan ooit inzetten op de digitale en groene transformatie. Alleen via diepe innovatie kan de industrie competitief blijven en duurzaam bijdragen aan de welvaart, mits een stimulerend omgevingskader. Klanten verwachten steeds meer producten op maat, snel geleverd en liefst zonder meerkost. De druk om duurzaam te ondernemen wordt ook steeds groter bij zowel de markt als bij andere belanghebbenden, zoals investeerders, kredietinstellingen en overheid.

Innovatietrajecten

Bij Flanders Make werken meer dan 850 onderzoekers samen met uiteenlopende bedrijven aan 1.200 product- en productie innovatietrajecten per jaar. In de nieuwe Kortrijkse vestiging ondersteunt Flanders Make bedrijven in de noodzakelijke omschakeling naar slimme, duurzame productie, met focus op kleine series en hoge productmix. “Dit past in een nieuw strategisch plan 2030 om de relatieve bijdrage van de industrie aan de economie in Vlaanderen te verhogen van 17 procent naar 20 procent BNP”, zegt Urbain Vandeurzen, voorzitter RvB Flanders Make. “We nemen hierin de rol van katalysator op die bedrijven helpt om voluit in te zetten op digitalisering en duurzame transitie.”

Vlaams minister-president Jan Jambon knipt het lintje van Flanders Make in Kortrijk

De evolutie naar ‘Industrie 5.0’ combineert verdere digitalisering met op artificiële intelligentie gebaseerde technologieën met specifieke ondersteuning voor de operator, die centraal blijft staan in de productie. Innovaties die Flanders Make ontwikkelt en toepast in voertuigen, machines en hun productieomgevingen vinden via de nieuwe site in Kortrijk ook hun weg naar andere sectoren. Het gaat onder andere om de voedings-, textiel- en farmaceutische industrie, de bouw- en landbouwsector en de logistiek.

Toekomstgericht investeren

Bedrijven krijgen bij Flanders Make de kans om in reële omstandigheden de nieuwste productietechnologieën en -processen uit te testen. “Dankzij onze unieke onderzoeksinfrastructuur kunnen bedrijven bij ons op een tastbare manier ontdekken hoe ze een breed gamma aan producten in relatief kleine hoeveelheden op een efficiënte en duurzame manier kunnen maken” legt Grisja Lobbestael, CEO van Flanders Make, uit. “Het centrum is er voor iedereen. De enige vereiste is dat de onderneming een innovatiefocus heeft. We laten hier zowel grote spelers als KMO’s ervaren hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van nieuwe technologieën.”

lees ook

Geavanceerde XR-technologieën helpen installatiesector bij energietransitie

Flanders Make gaat een Academy oprichten die bedrijven zal ondersteunen en hun medewerker zal klaarstomen voor de jobs van de toekomst. Dat zal gebeuren via digitale werkinstructies en robots die hen helpen bij zwaar en repetitief werk.“De internationale concurrentie om de industrie van de toekomst is hevig in sectoren zoals halfgeleiders, batterijen, data en de brede maakindustrie”, weet minister-president Jan Jambon. “De innovaties uit Flanders Make zullen ons in staat stellen om nieuwe hoogtechnologische industrieën te ontwikkelen en bestaande en verouderde industrieën te voorzien van groene, efficiënte en duurzame productiemogelijkheden.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.