planeet klimaat overstroming

VUB klimaatwetenschappers gelauwerd voor onderzoek

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek reikt in februari 2024 de eerste Wetenschappelijke Prijs Klimaatonderzoek uit. Van de drie laureaten zijn er twee VUB’ers: Niels de Winter en Wim Thiery.

“Het is een eer en een privilege om deze erkenning te ontvangen voor ons onderzoek naar klimaatextremen en hun impact op mens en milieu”, zegt professor Wim Thiery. “We zullen het prijzengeld gebruiken om onze website toegankelijker te maken voor jongeren van over de hele wereld. Ik dank het FWO van harte om de klimaatcrisis op de agenda te plaatsen via deze prijs, en hoop dat we volgende editie drie talentvolle vrouwelijke laureaten in de bloemetjes mogen zetten.”

Thiery mocht eind 2023 reeds een prestigieuze ERC consolidator grant voor zijn project naar de lange termijn impact van klimaatveranderingen in ontvangst nemen. Hij wil met zijn onderzoeksteam demografische en klimatologische methodes gebruiken om de gevolgen van escalerende hittegolven, bosbranden, mislukte oogsten, overstromingen, droogte, en tropische stormen te analyseren. De focus zal daarbij liggen op de risico’s voor huidige jonge generaties.

Wim Thiery

schelpen

Niels de Winter onderzoekt hoe schelpdieren, zoals mosselen, oesters en kokkels, hun schelpen laag voor laag opbouwen over periodes van dagen tot wel honderden jaren. Fossielen van deze schelpen dienen als archieven van milieuveranderingen uit het verleden, waaronder klimaatgerelateerde informatie zoals zeewatertemperatuur en zoutgehalte. Terwijl de meeste klimaatreconstructies over duizenden tot miljoenen jaren gaan, bieden gefossiliseerde schelpen gedetailleerde inzichten in seizoenen en weerspatronen in het verre verleden.

Niels de Winter

lees ook

VUB professor brengt impact van klimaatverandering doorheen levensloop in kaart

“Het begrijpen van deze veranderingen is van belang, vooral omdat het toekomstige klimaat waarschijnlijk aanzienlijk zal verschillen van de weergegevens van de afgelopen eeuw”, legt Niels de Winter uit. “Door mijn onderzoek naar reconstructies van korte termijn veranderingen in het milieu uit schelpen, kunnen we informatie verkrijgen over weerspatronen tijdens warmere klimaatperioden in het verre verleden. Deze prijs is een hele mooie bekroning op mijn werk aan reconstructies van klimaatverandering in het verleden. Het is erg mooi om te zien dat FWO de ontwikkelingen van deze hoge resolutie reconstructies blijft steunen. Met deze prijs kunnen we ons onderzoek nog een stapje verder zetten en beter begrijpen hoe we fossielen kunnen gebruiken om het klimaat van het verleden te bestuderen.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.