Goedkopere Lightyear 2-zonneauto vanaf 2025 in productie

Het Nederlandse Lightyear heeft een nieuwe versie van de zonneauto aangekondigd. De Lightyear 2 zou met 40.000 euro een pak minder kosten dan de Lightyear 0 die onlangs in productie ging. De nieuwe zonneauto gaat vanaf 2025 in productie.

Lightyear kondigde de nieuwe auto aan en opende meteen een wachtlijst. Volgens het Nederlandse bedrijf, opgestart door oud-studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, zijn er al meer dan 21.000 pre-orders geplaatst. Het gaat dan ook om een fors goedkoper model dan de eerste zonneauto van Lightyear. Die kostte aanvankelijk 150.000 euro exclusief btw. Een bedrag dat nadien werd verhoogd tot 250.000 euro, exclusief btw.

Deelwagen voor minder dan 40.000 euro

Van de Lightyear 0 worden minder dan 1.000 exemplaren gemaakt. Het gaat dan ook om een prototype van het bedrijf. De tweede zonneauto moet een stuk democratischer zijn, zowel in prijs als in gebruik. Lightyear meldt dat de pre-orders hoofdzakelijk van leasingmaatschappijen en deelplatformen komen. Het is de bedoeling om de productie eind 2025 op te starten. De wagen komt als eerste uit in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en  Europa.

De geschatte prijs ligt lager dan 40.000 euro. In de schatting van de startprijs is geen rekening gehouden met belastingen en eventuele subsidies. Lightyear stelde de nieuwe wagen voor tijdens het CES 2023 event in Las Vegas. “Met Lightyear 0 toonden we de wereld wat de mogelijkheden zijn om te rijden auto’s op schone zonne-energie. Onze volgende stap is om deze propere mobiliteit naar het grote publiek te brengen. Daarom introduceren we met Lightyear 2 een betaalbaar marktmodel”, aldus Lightyear.

lees ook

Ecopinie: Hoe zonne-energie de uitdagingen van duurzame mobiliteit aangaat

Groot rijbereik

Lightyear 2 is volgens de ontwerpers goed voor een CO2-uitstoot die 50 procent lager ligt dan andere elektrische auto’s uit het C- en D-segment. Dat heeft onder andere te maken met de beperkte luchtweerstant, de efficiëntie van de aandrijflijn en de relatief lage Cw-waarde (0,19), meldt Tweakers. De 50 procent is trouwens een schatting gebaseerd op 21.900 gereden kilometers per jaar in Las Vegas.

De nieuwe zonneauto zou een rijbereik hebben van 800 kilometer. Dat is flink wat meer dan de gemiddelde elektrische wagen. Het bereik is waarschijnlijk alleen maar zo hoog wanneer de weersomstandigheden ideaal zijn. Dat betekent in de eerste plaats veel zonlicht en dus straling op de zonnepanelen van de auto. “Het rijbereik zal variëren op basis van het seizoen, rijgewoonten en de locatie. De 800 kilometer is gebaseerd op 15.000 kilometer per jaar in Amsterdam”, aldus Lightyear.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.