Google, EV's, Maps, charging
Beelden: Google

Nieuwe functies in Google Maps maken elektrisch rijden aangenamer

Techgigant Google heeft enkele nieuwe functies toegevoegd aan Google Maps en Zoeken. Die moeten eigenaars van elektrische auto’s toegang geven tot nuttigere informatie over laadstations. Met deze updates kan een chauffeur eenvoudig specifieke informatie vinden over de locatie van EV-laders, laadstops plannen voor roadtrips enzovoort.

Navigeren naar laadstations en precies vinden waar de laders zich bevinden – zoals het juiste gebied van een parkeerplaats met meerdere verdiepingen – kan lastig zijn, schrijft Andreas Foster. In een blogpost kondigt de directeur bij Google Maps nieuwe (AI-gedreven) samenvattingen aan op de routeplanner. “In de komende maanden zullen we samenvattingen die de specifieke locatie van een lader beschrijven op basis van nuttige informatie uit gebruikersrecensies,. Wanneer een bestuurder bijvoorbeeld naar een laadstation gaat, ziet die mogelijk een gedetailleerde beschrijving, zoals ‘Ga de ondergrondse parkeergarage in en volg de borden naar de uitgang. Sla vlak voor het verlaten rechtsaf.”

De beste oplader voor onderweg

Om de informatie nog nuttiger te maken voor gebruikers, zal Google aanvullende details vragen over de gebruikte laadinfrastructuur. Dat kan gaan van het type stekker dat is gebruikt, tot de lengte van de wachttijd.  “We denken na over andere manieren waarop we mensen in één oogopslag nuttige informatie over het opladen van EV’s kunnen geven. Wie bijvoorbeeld onderweg bijna een lege batterij heeft, of wanneer de gebruiker moet bijtanken tijdens het boodschappen doen, dan zal hij of zij binnenkort laders in de buurt zien op de kaart in de auto. Die bevatten informatie realtime beschikbaarheid van poorten en oplaadsnelheid. Deze update wordt de komende maanden wereldwijd uitgerold, te beginnen met voertuigen met ingebouwde Google”, aldus Foster.

Google wil niet alleen de opladers in één oogopslag laten zien, maar ook de gebruiker helpen om complexere ritten gemakkelijk te maken. Vorig jaar kondigde Google aan dat Maps de beste oplaadlocaties voorstelt voor voertuigen met ingebouwde Google. Deze mogelijkheid wordt uitgebreid naar ritten met meerdere stops. Wie een langere trip in gedachten heeft zal Maps de beste oplaadstops voorstellen op basis van het laadniveau van uw batterij, over landsgrenzen heen. Ook deze functie zal in de komende maanden wereldwijd beschikbaar zijn voor voertuigen met ingebouwde Google.

lees ook

Google’s AI-technologie zorgt voor minder file en CO2-uitstoot aan verkeerslichten

Ook wie van plan is ergens te overnachten, kan via Maps op zoek naar hotels met laadstations. Daarvoor gebruikt de techreus een nieuwe EV-filter op Google Travel.  

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.