mobiliteit file auto's

Google’s AI-technologie zorgt voor minder file en CO2-uitstoot aan verkeerslichten

Twee jaar geleden startte Google het project ‘Green Light’ in enkele wereldsteden zoals Manchester, Seattle en zelfs Abu Dhabi. Het project moet zorgen voor een vlotter verkeer, minder licht- en geluidshinder en een dalende CO2-uitstoot.

Tijdens het Sustainability Event ’23 maakte Google de eerste resultaten van Green Light bekend. Meteen kondigde het techbedrijf aan dat meer steden zullen worden uitgerust met de AI-technologie. Google gebruikt machine learning om doorheen de data van Maps te snuisteren en op die manier de wachttijd aan een bepaald verkeerslicht te voorspellen. Door de verkeerslichten automatisch en flexibel te bedienen, kan de verkeersstroom worden geoptimaliseerd.

CO2-uitstoot

Door AI in te zetten om het verkeer mee te regelen, willen Google een grote stap zetten richting het uiteindelijke bedrijfsdoel. Google wil namelijk haar partners helpen om tegen 2030 samen tot één gigaton CO2-uitstoot te verminderen. Tijdens de eerste tests, in 2021, aan vier pilootkruispunten in Israël merkte Google een daling in brandstofverbruik en filetijd van wel tien tot twintig procent, weet Engadget. Sindsdien zijn ook in andere wereldsteden zoals Rio de Janeiro, Manchester en Jakarta pilootprogramma’s opgestart.

Het blijft niet bij die steden. “Vanaf 2024 willen we opschalen naar meer steden”, zegt Yael Maguire, VP Sustainability bij Google. “Volgens onze schatting zou de tijd die een chauffeur stilstaat aan een kruispunt met dertig procent kunnen dalen. Green Light is uniek omdat het schaalbaarder en meer kosteneffectief in vergelijking met alternatieve modellen. In een ideale wereld gebruiken steden de technologie over verschillende kruispunten om zo golven van vlot verkeer te verkrijgen.”

lees ook

Bedrijven moeten vanaf 2027 betalen voor CO2-uitstoot van auto’s en verwarming van gebouwen

Het voordeel van Google’s AI systeem is dat het werk met bestaande infrastructuur. “Ingenieurs van steden kunnen de impact al na enkele weken meten. “Zo is de luchtkwaliteit met 18 procent gestegen. Het systeem heeft mee bijgedragen aan een verminderde uitstoot van om en bij de 2,4 miljoen ton CO2. Dat is het equivalent van 500.000 minder benzineauto’s op de baan in één jaar”, weet Maguire.  

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.