De Indische sering (Melia azedarach) blijkt bestand tegen vuur en groeit snel terug na een brand. Dat maakt de soort volgens Indiase onderzoekers geschikt voor herbebossing in afgebrande natuurgebieden.
Boomsoort houdt stand na brand en groeit snel terug
Onderzoekers van de Odisha Universiteit voor Landbouw en Technologie in India stellen voor om de Indische sering in te zetten in gebieden waar bosbranden hebben gewoed. De soort overleefde een natuurbrand in 2018 op een testlocatie en herstelde zich binnen twee jaar tot een volwaardige boom. Volgens hoofdonderzoeker Sourav Mohapatra is de boom robuust en bestand tegen moeilijke omstandigheden. Die eigenschappen maken hem volgens de onderzoekers geschikt voor een snelle heraanleg van bossen.
De boom behoort tot de familie Meliaceae en is inheems in India. Naast zijn hittetolerantie beschikt de soort ook over natuurlijke bescherming tegen insecten en schimmels. Boeren kunnen het hout na een periode van tien tot vijftien jaar oogsten en verkopen. Toch waarschuwen experts dat de boom zich snel kan verspreiden als hij niet wordt beheerd. Bovendien is hij giftig voor mensen en dieren.
Combinatie met andere soorten blijft belangrijk
Het aantal bosbranden neemt wereldwijd toe. Daardoor groeit ook de vraag naar boomsoorten die bestand zijn tegen vuur en zich snel kunnen herstellen. De Indische sering lijkt aan die voorwaarden te voldoen. In het district Gajapati overleefde 96 procent van de exemplaren een hevige natuurbrand, zo blijkt uit de studie.
Toch zijn niet alle experts overtuigd. K.N. Ganeshaiah, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Landbouwetenschappen in Bangalore, vindt dat de soort eerst moet worden vergeleken met andere snelgroeiende bomen. Hij benadrukt ook dat herbebossingsprojecten altijd verschillende boomsoorten moeten combineren om de ecologische balans te bewaren. Een diverse aanplant bevordert niet alleen de gezondheid van het bos, maar ondersteunt ook de biodiversiteit van insecten en vogels.
lees ook
Nieuwe ‘watergel’ beschermt gebouwen tegen bosbranden