De uitstoot van CO2 door bosbranden is in 2021 drastisch gestegen. Dat wijst op een sneeuwbaleffect, waarbij bosbranden de klimaatverandering elkaar aanzwengelen.
In 2021 kwam 1,76 miljard ton CO2 vrij uit brandende bossen in Noord-Amerika, Europa en Azië, stelt onderzoek in Science. Dat is 150 procent meer dan het jaarlijkse gemiddelde tussen 2000 en 2020.
“Volgens onze metingen hebben bosbranden in 2021 eerdere records verbrijzeld”, zegt Steven Davis, professor Aardsysteemwetenschappen aan de Universiteit van California. “Deze branden zijn het gevolg van twee decennia van snelle opwarming en extreme droogte in Noord-Canada en Siberië, en helaas zal zelfs dit nieuwe record niet erg lang standhouden.”
Sneeuwbal
Volgens de onderzoekers creëren de toenemende branden een ‘feedback loop’, waarbij de uitstoot van CO2 uit de branden de planeet verder opwarmt en zo opnieuw tot meer branden en dus meer uitstoot leidt. “Tijdens de eerste twee decennia van deze eeuw was de uitstoot van bosbranden wereldwijd relatief stabiel op ongeveer 2 gigaton per jaar”, zegt Davis. “Maar 2021 was het jaar waarin de uitstoot echt een vlucht nam.
lees ook
VN trekken aan alarmbel: een derde meer bosbranden tegen 2050
Ongeveer 80 procent van de uitstoot zal worden teruggewonnen door hergroei van vegetatie. “Maar dat betekent dat 20 procent op een bijna onomkeerbare manier verloren gaat aan de atmosfeer”, aldus Davis. “Dus mensen zullen een manier moeten vinden om die koolstof uit de lucht te verwijderen of onze eigen productie van kooldioxide in de atmosfeer te verminderen.”