Orval2

Industrieel afvalwater: Club Med als ideale basis voor gas en elektriciteit 

Het (sterk) vervuild afvalwater van industriële en agrarische bedrijven hoeft niet enkel een kost te zijn. Het Waalse Anatis heeft een procedé ontwikkeld om dat afvalwater te gebruiken als grondstof voor gas en elektriciteit. De opwaardering van dat water zorgt voor een betere energiescore en minder kosten. En dat doet het bedrijf door een ‘Club Med’ voor bacteriën te maken. 

De techniek van Anatis, het gepatenteerde Anyole-proces, mag dan recent zijn, het bedrijf bestaat al enkele jaren. “Anatis bestaat intussen bijna twaalf jaar. In de beginfase wilden we in de eerste plaats een oplossing brengen voor het opwaarderen van mest in de landbouw”, legt Raphaël Anciaux uit. De business developer van Anatis neemt ons mee in een gesprek over hoe mest en afvalwater de ideale grondstoffen kunnen zijn voor elektriciteits- en warmteproductie.  

Meer dan mestwarmte 

“Elk bedrijf heeft mogelijkheden om eigen elektriciteit te maken. In dit geval halen we gas uit afvalstoffen. Ons oorspronkelijke idee was om mest van landbouwbedrijven op te waarderen. We hebben in dat opzicht een biomethaaninstallatie ontwikkeld, maar merkten al snel dat de toepassing met afvalwater een positief effect kon hebben op meerdere industrieën. Daarom hebben we ongeveer vijf jaar geleden het procedé aangepast zodat we nu een oplossing kunnen bieden voor vloeibaar afvalwater. Het principe is hetzelfde. Net als afvalwater met mest en dergelijke, is industrieel spoelwater belast met organische stoffen. Het zijn die stoffen die we via het Anyole-proces omzetten naar gassen.” 

Dit is een +artikel voor onze abonnementhouders.

GENIET VAN MEER KENNIS

NEEM EEN JAARABONNEMENT ECOTIPS

30 DAGEN GRATIS LEZENABONNEER JE HIER

Heb je al een abonnement?
Log dan hier in!

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.