ProjectOne-photo-STYN.be-215

INEOS investeert 4 miljard euro in duurzame Ethaankraker

De bouw van stoomkraker Project ONE, die methaan omzet in ethyleen, zal vier jaar in beslag nemen en 450 jobs creëren in de Antwerpse haven.

Op 15 december plaatste INEOS een symbolische damwand van Project ONE in de grond. Aanwezig bij dat moment: Antwerps burgemeester Bart De Wever, havenschepen Annick De Ridder, Erica Caluwaerts en andere bestuurslui van Port of Antwerp. Hun aanwezigheid verklapt al veel over het economische en ecologische belang van de ethaankraker. Aan het project hangt een prijskaartje vast van liefst 4 miljard euro. In 2026 moet de kraker operationeel zijn.

Duurzame stoomkraker

De hoogtechnologische stoomkraker zet ethaan om in ethyleen. Dat ethyleen is één van de meest gebruikte basischemicaliën in de wereld. Het wordt onder meer ingezet bij medische toepassingen, lichtgewicht wagen- en windturbine-onderdelen, duurzame water- en gasleidingen, verpakkingen, etc. Met Project ONE versterkt INEOS zijn positie in de Antwerpse haven en de Belgische chemiesector. De ethaankraker heeft de laagste koolstofafdruk van alle Europese soortgenoten.

“In Europa woeden momenteel felle discussies over een nieuwe industriebeleid”, zegt John McNally, CEO Project ONE. “INEOS geeft het goede voorbeeld door te investeren in het hart van de Europese economie om één van de meest gebruikte chemische bouwstenen hier te produceren. We nemen vandaag de handschoen op om de toekomst van de Europese basisindustrie te verzekeren door te vernieuwen en de leiden positie van de Antwerpse chemiecluster niet weg te geven aan andere regio’s.”

Huzarenstuk

De bouw van Project ONE is een waar huzarenstuk. De site komt overeen met ongeveer 128 voetbalvelden. Bij de bouw zullen liefst vier Eiffeltorens aan staan nodig zijn, 2000 km leidingen en ongeveer 8 miljoen werkuren. Naast de ethaankraker, die 75.000 m2 beslaat, komt er een administratieve campus met kantoren, bedrijfsrestaurant, fitnessruimte, fietsenstalling, enzovoort. Op de site zal de grote ethaantank het beeld bepalen. Het projectteam bestaat uit 200 mensen. Op de werf zijn nu 60 mensen aan de slag. Op het piekmoment zullen dat er 3.000 zijn.

In juni 2022 kreeg INEOS de omgevingsvergunning. De chemiereus startte meteen met de voorbereidende werken. Het ging in eerste instantie om grondwerken met focus op waterzuivering, plaatsen van damwanden en betonwerken. Langs de site grens zullen 4 kilometer aan damwanden in de grond komen. INEOS ‘duwt’ de damwanden geluidsarm tot 8 meter diep in de kleilaag. De wanden vormen als het ware een badkuip waarbinnen het waterpeil kan worden geregeld.

Trotse burgemeester

Antwerps burgemeester Bart De Wever drukte met veel plezier op de symbolische knap van het project. “Project ONE toont aan dat economische groei kan samengaan met efficiëntiewinsten op vlak van energie en milieu. Die versterken onze Europese industrie en houden ze concurrentieel. Onze stad, Vlaanderen en Europa zullen dan ook de vruchten plukken van deze investering. Ze maakt onze haven weerbaarder en duurzamer. Antwerpen heeft het grootste maritiem-industrieel complex ter wereld. Ik wil INEOS bedanken om mee onze economische toekomst te verzekeren.”

Annick De Ridder, voorziter van Port of Antwerp Bruges vult aan. “De allereerste activiteiten van INEOS werden hier in Antwerpen opgestart. We delen niet alleen een rijke geschiedenis, maar bouwen ook samen aan een economisch sterke en duurzame toekomst. Project ONE is de grootste investering in de Europese chemie in meer dan 20 jaar, goed voor honderden rechtstreekse jobs. Daarop kunnen we als Antwerpenaren en Vlamingen niet trots genoeg zijn. Het project onderstreept eens te meer de kracht van onze haven als economische motor van Vlaanderen.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.