Voltaire Jan De Nul Group

Jan De Nul bereikt exclusieve verhuurdeal met Duitse energieleverancier RWE

Maritiem dienstverlener Jan De Nul gaat twee ultramoderne installatieschepen voor de bouw van funderingen en windmolens op zee verhuren aan RWE. De exclusieve huurovereenkomst met de Duitse energieleverancier houdt ook een serviceovereenkomst in. Dat schrijft Jan De Nul Group in een persbericht.

Twee jaar lang verhuurt Jan De Nul exclusief twee installatieschepen aan RWE. Met de bijhorende serviceovereenkomst zal de groep zowel intern ontwikkelde als op de markt verkrijgbare oplossingen en diensten leveren om de installatiecampagnes van RWE voor offshore windprojecten te ondersteunen en uitvoeren. Het contract verzekert het exclusief charteren van de ultramoderne schepen Les Alizés en Voltaire. Beide kunnen worden gebruikt voor huidige en toekomstige constructiewerken van RWE op zee.

Tevreden partners

De twee moderne schepen van Jan De Nul kunnen naast nieuwe installaties ook onderhoudswerken helpen uitvoeren aan bestaande projecten van RWE. “We zijn opgetogen dat we dankzij dit langdurig partnerschap onze bijdrage aan de wereldwijde energietransitie kunnen vergroten”, zegt Philippe Hutse, CEO van Jan De Nul Offshore Energy. “Deze meerjarige samenwerking creëert de langverwachte planningszekerheid voor onze installatieschepen en zal een veilige en efficiënte installatie mogelijk maken van een groot aantal offshore windparken.”

“Europa heeft meer offshore windenergie nodig om zijn ambitieuze klimaatdoelstellingen te halen”, klinkt bij Sven Utermöhlen, CEO van RWE. “We leveren nu al een aanzienlijke bijdrage en zetten ons resoluut in voor de toekomstige ontwikkeling van offshore windenergie in Europa en wereldwijd. Door dit strategisch partnerschap heeft RWE een grote stap gezet in het veiligstellen van de benodigde installatieschepen en -diensten voor de oplevering van onze grootschalige offshore windparken Thor en Hollandse Kust West, en voor andere projecten.”

Schepen

Les Alizés, dat RWE vijf jaar huurt, is een speciaal gebouwd schip voor het transport, het hijsen en de installatie van windturbinefunderingen. Met een hijsvermogen tot 5.000 ton en een laadvermogen van 61.000 ton kan het kraanschip de schaal en het ontwerp aan van toekomstige funderingen die de nieuwste generatie windturbines zullen ondersteunen. Het eerste project van Les Alizés in het kader van deze overeenkomst wordt het Deense windproject Thor. De installatie van de funderingen voor dit windmolenpark van 1.000 megawatt zal in 2025 plaatsvinden.

lees ook

Duitse energiereus RWE trekt stekker uit groots batterijproject in Limburg

Voltaire is dan weer het grootste jack-up installatieschip ter wereld, met een kraancapaciteit van 3.200 ton en ongeveer 130 meter lange poten. Het innovatieve ontwerp maakt het schip, dat voor vier jaar wordt gehuurd, geschikt voor de installatie van de nieuwste generatie windmolenparken in diepe wateren. RWE zal het schip vanaf 2027 huren. Met de overeenkomst zetten beide bedrijven hun samenwerking verder. In 2021 en 2022 bouwde Jan De Nul al mee aan het windmolenpark Kaskasi in Duitse wateren.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.