HP Terrajet

Lasers spellen de les: HP TerraJet als innovatie 

Niet printen is beter voor het milieu, maar wanneer het echt moet kan je dat maar beter op een zuinige en zo duurzaam mogelijke manier doen. HP presenteert met TerraJet nieuwe tonertechnologie om meer prestaties uit een kleiner formaat te halen. Het toffe design van de nieuwe line-up laserprinters helpt de nieuwe technologie benadrukken. 

Doorbraken in printertechnologie zijn behoorlijk schaars. In tegenstelling tot de razendsnelle evolutie van laptops of smartphones, boemelen de printers aan een lager tempo vooruit. Behalve een groter en mooier bedieningsscherm aan de buitenkant zijn het ook nog steeds dezelfde (voornamelijk) beige bakken die we allemaal kennen. Daar tegenover staat dat iedereen bezig is aan een digitale transformatie en wordt er al meer dan tien jaar verkondigd dat papier binnenkort niet meer nodig is. Vergeleken met toen hebben we een belangrijke stap gezet richting het verminderen van de papierberg, maar sommige zaken moeten nu eenmaal nog geprint worden. 

Niet printen is beter voor het milieu, maar als het wel moet, doe je dat best zo duurzaam mogelijk

TerraJet-technologie

De innovatie die HP presenteert, de TerraJet-technologie, focust op laserprinters. Die categorie van printers vind je vandaag voornamelijk op kantoren door hun beperkte onderhoud, gebruiksgemak en lage printkost. In tegenstelling tot inkjetprinters, waar inkt op een pagina wordt gedrukt, is lasertechnologie veel ingewikkelder. 

Kort samengevat: laserprinters gebruiken toner, een poederachtige substantie gemaakt van plasticgranulaten en andere materialen, met een negatieve elektrostatische lading. In de printer zit een fotogevoelige drum met een positieve lading. Een laser scant de drum en verwijdert selectief positieve ladingen in specifieke gebieden. De negatief geladen drum trekt de positief geladen gebieden aan en transfereert dat naar papier. Nadien wordt papier door verwarmde rollen gestuurd om alles permanent vast te hechten. 

De tonercartridges van laserprinters zijn meestal duurder dan inkpatronen voor een inkjetprinter, maar die eerste hebben een langere levensduur en een hogere printcapaciteit. Lasertechnologie is doorgaans de snelste printtechnologie en levert vooral voor zwart-witafdrukken een haarscherp beeld af. 

Kleiner, energiezuiniger

Ziezo, huiswerk gedaan over wat het verschil is tussen beide, maar wat maakt de TerraJet-technologie nu zo boeiend? Allereerst is de toner een stuk kleiner dan traditioneel, wat betekent dat je 78 procent minder plastic nodig hebt voor de verpakking. HP verduidelijkt dat het ook werk maakt om het gebruik van nieuwe plastics te beperken. De TerraJet-toners gebruiken 28 procent minder nieuwe materialen dan voordien. Elke cartridge bevat 35 procent gerecycleerd plastic.  

lees ook

HP België gaat lokale samenwerkingen aan met Natuurpunt en Ondernemers voor een warm België (OVWB)

Tot slot is er 27 procent minder energie nodig dan andere laserprinters om een printopdracht te voltooien. Zoals eerder uitgelegd is warmte een belangrijk onderdeel van het printproces om alles permanent vast te hechten. Dankzij een nieuwe formule met een lager smeltpunt wordt er ook op dat vlak energie bespaard. 

Hip design

Om de nieuwe technologie extra in de verf te zetten, krijgen de nieuwe modellen een heel kleurrijk design mee. Nagenoeg de hele line-up kan je met een kleurfrontje naar keuze configureren. Enkel het basismodel, de HP Color LaserJet 4000-reeks, is alleen in het blauw verkrijgbaar. Printers zijn nooit echt sexy geweest, maar HP doet hier alvast wel zijn best om op te vallen. Dat deze shift in designfilosofie samenvalt met de nieuwe TerraJet-technologie, maakt het extra interessant om nu in te stappen voor een energiezuinige laserprinter.    

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.