csm_Einstein_2023_012ecf327c

Limburgse start-up maakt energiesimulaties voor Einsteintelescoop

De Hasseltse start-up YPTF-Engineering zal onder impuls van POM Limburg, samen met het Duitse bedrijf ISATEC, simulaties maken van de energietoevoer uit hernieuwbare bronnen voor de toekomstige Einsteintelescoop.

De Einsteintelescoop is een ultramodern onderzoekscentrum dat de oorsprong van het heelal, zwarte gaten en sterren bestudeert, staat te lezen op Engineeringnet.be. De driehoekige telescoop, met zijdes van 10 kilometer lang, wordt ongeveer 250 meter onder de grond gebouwd, ver weg van trillingen op het aardoppervlak. Het Italiaanse eiland Sardinië en het drielandenpunt in de Maas-Rijnregio zijn nog in de running om het observatorium te bouwen.

Kandidatuur versterken

“In 2025 zal Europa de knoop pas doorhakken, maar door meer bedrijven te betrekken wordt onze kandidatuur alsmaar sterker”, zegt Tom Vandeput, gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg. “De komst van de telescoop zou onze regio ongeveer twee miljard aan investeringen en 1.500 jobs opleveren.” Al zeven Limburgse bedrijven, YPTF-Engineering meegerekend, willen meewerken aan de Einsteintelescoop. De start-up beschikt intussen over heel wat ervaring op vlak van e-mobiliteit en duurzame energie.

YPTF-Engineering gaat samen met het Duitse bedrijf ISATEC, dat is gespecialiseerd in temperatuurstudies, simulaties maken over het energieverbruik van de telescoop. Dit zal gebeuren op basis van de beschikbare hernieuwbare energie. De bedrijven willen meer te weten komen over opslagmogelijkheden en de verschillende energiebronnen. Tegelijk hopen ze een beeld te krijgen van het totale kostenplaatje.

lees ook

Groene energie zorgt voor extra jobs

De bedoeling is om de Einsteintelescoop duurzaam in te zetten. De telescoop zal op bepaalde piekmomenten veel energie nodig hebben. Om daaraan te voldoen moet er op andere momenten meer energie worden geproduceerd dan nodig. En die gratis ‘surplusenergie’ zou voor andere doelen kunnen worden gebruiken zoals laadstations.

Op bovenstaande foto ontvangen ISATEC en YPTF-Engineering de ET2SME-innovatievoucher van 50.000 euro.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.