Litiumbatterij elektrische auto

Logistiek speelt cruciale rol bij recyclage EV-batterijen

De groeiende markt van hybride en elektrische personenwagens biedt opportuniteiten voor de circulaire economie van eindeleven lithium-ionbatterijen. Vlaanderen heeft alle troeven in huis om hier een polepositie te bekleden, zo stelt het Re2Live-project.

Het Re2LiVe-project kadert in de context van de Vlaamse transitie naar een meer circulaire economie met een focus op het eindeleven, mogelijk hergebruik of de recyclage van batterijen van elektrische personenwagens.

In dit project werden de stappen onderzocht om circulariteit te bereiken: van het verwijderen van de batterij uit het voertuig, de verpakking en logistiek, de automatische ontmanteling van het batterijpack, het al of niet inzetten van packs en modules in een tweede-leven-toepassing en uiteindelijk de recyclage.

Hoge nood

De nood aan een oplossing voor de recyclage van lithium-ionbatterijen is hoog. Gebaseerd op de verwachte verkoopcijfers van plug-in hybride en elektrische personenwagens zouden er 167.000 batterij packs bijkomen over de periode 2022-2033 met een doorbraakpunt rond 2033. Uiteindelijk zouden de cijfers oplopen tot 1,2 miljoen batterijpacks over de periode 2022-2040. Dit komt overeen met een geschat gewicht van 462.000 ton aan batterijen.

Deze batterijen gebruiken bovendien een aantal kritieke materialen waarvan de beschikbaarheid in Europa sterk onder druk staat. Het is daarom belangrijk om vanaf het begin te werken aan oplossingen en een geschikte circulaire strategie.

Transparante wetgeving

De logistieke kost is een erg belangrijke factor in het totaal proces van de verwerking van einde-levenbatterijen. Deze kan oplopen tot 50 procent van de kosten, onder andere door de specifieke verpakkingen.

“Deze circulaire strategie staat of valt effectief met de logistiek van de batterijen. Deze moet in de eerste plaats transparant en traceerbaar zijn. Een transparante en aangepaste wetgeving, in combinatie van standaardisatie van de logistieke hulpmiddelen en data, is dan ook noodzakelijk”, bevestigt Jan Merckx, projectleider bij VIL.

Praktische rekentool

Agoria ontwikkelde een overkoepelend businessmodel en een gebruiksvriendelijke rekentool. Die laat toe om allerlei scenario’s uit te rekenen op maat van bedrijven, organisaties en overheden. Het model en de rekentool worden op aanvraag aangeboden aan bedrijven uit de waardeketen.

Umicore is alvast enthousiast over het project. “Het Re2LIVE-project biedt de Vlaamse industrie een totaalbeeld van de opportuniteiten en de risico’s met betrekking tot de logistieke en de technologische uitdagingen van EV-batterijrecycling. Het is nu aan de bedrijven om, met een stevige achtergrondkennis, te zien hoe ze met hun expertise kunnen bijdragen tot circulaire economie in deze complexe en dynamische omgeving”, aldus Jan Tytgat, Director Government Affairs EU bij Umicore.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.